Nieuws/Buitenland
1177839
Buitenland

Onduidelijkheid over bestand Gaza

Bij de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in de Gazastrook ontstond dinsdag grote onduidelijkheid. De radicale Palestijnse bewegingen Hamas en Islamitische Jihad meldden dat er een akkoord zou zijn over een bestand. Een Israëlische regeringswoordvoerder daarentegen stelde dat er nog steeds wordt onderhandeld.

De wapenstilstand zal dinsdagavond om 20.00 uur (onze tijd) officieel worden bekendgemaakt en treedt in werking om 23.00 uur, stelde althans de woordvoerder van Hamas. Volgens de zegsman van de Joodse staat daarentegen „wordt er nog steeds met het balletje gespeeld”.

Egypte bemiddelt al dagen tussen de kemphanen en zegt ook dat er nog geen akkoord is. De vijandelijkheden hebben sinds woensdag al aan zeker 129 mensen het leven gekost. Net zoals tijdens de Gazaoorlog in de winter van 2008/09 zijn de doden weer in overgrote meerderheid Arabieren: 126 Palestijnen en 3 Israëli's. Onder de Palestijnse doden zijn volgens artsen 27 kinderen.

Dinsdag bestookten de Israëlische strijdkrachten zo'n 100 doelen in de Gazastrook. Volgens de Israëlische politie vuurden de radicale Palestijnen vanuit het autonome gebied dinsdag meer dan 150 raketten af. De meeste werden onderschept door de raketafweer van de Joodse staat. Door Palestijnse raketten die wel hun doel bereikten, vielen tien Israëlische gewonden.

De Verenigde Staten hebben dinsdag in de VN-Veiligheidsraad een verklaring geblokkeerd die het escalerende conflict tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook zou veroordelen. De VS verzetten zich tegen de verklaring omdat die niet „de oorzaak van het probleem” aanpakt, namelijk de raketaanvallen door Hamas, zei de woordvoerder van de Amerikaanse missie bij de Verenigde Naties. Israël zei dat het deze raketaanvallen van Hamas zijn die het offensief tegen de militanten in de Gazastrook hebben uitgelokt. Washington neemt Israël al jaren in bescherming in de Veiligheidsraad. De VS hebben er een veto.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dinsdag dat zijn land een diplomatieke oplossing voor de lange termijn wil vinden voor het Gazaprobleem. In 2008/09 voerde Israël al oorlog om raketbeschietingen uit de Gazastrook te stoppen. Maar radicale Palestijnen hebben sindsdien nieuwe mogelijkheden om Israël met raketten te bestoken.