Nieuws/Binnenland
1177852
Binnenland

Warmte van boven

Goedkoop, duurzaam, onzichtbaar en erg behaaglijk. In Scandinavië is elektrische plafondverwarming al tientallen jaren gemeengoed. Polarheat heeft het onderhoudsvrije product, dat gegarandeerd dertig jaar meegaat, op de Nederlandse markt gebracht.

Het verbaast Jari Rautiainen van Polarheat.nl niet dat er steeds meer belangstelling voor elektrische verwarming komt. "Gas is duur en raakt nu eenmaal ooit op. Vanuit die gedachte zijn ze in het hoge noorden al jaren geleden op zoek gegaan naar andere verwarmingsmiddelen. In tegenstelling tot andere infraroodsystemen zoals panelen en spiegels is dit echter onzichtbaar in het plafond verwerkt. Ideaal voor nieuwbouw, maar ook voor renovatie." 

De 'Infraheat' bestaat uit een speciaal kunststof membraam waarin het infraroodveld is verwerkt. Daarna wordt het plafond afgewerkt met gipsplaten of stucwerk. De warme lange golf IR-straling wordt één op één via het gips doorgegeven. "Binnen tien minuten is de ruimte heerlijk op temperatuur. Desgewenst kan er een klokthermostaat of bewegingsmelder worden geïnstalleerd, zodat het zelfs loont het systeem ook aan te zetten als je maar een half uurtje in de kamer zou verblijven." 

De aanschaf van plafondverwarming voor een gemiddelde tussenwoning komt op zo'n 2500 euro. "Bijna nog goedkoper dan een ketel", stelt Jari Rautiainen. "Voor mensen met groene stroom is dit verwarmingssysteem bovendien zo goed als klimaatneutraal te noemen. Bij de productie van de folie, die overigens slechts 0,3 mm dik is, worden grotendeels gerecyclede kunststoffen gebruikt. Groener kan bijna niet!"