Nieuws/Binnenland
1177876
Binnenland

Crisis treft bouw Achterhoek extra hard

De situatie in de bouwsector verslechtert in de Gelderse regio's Achterhoek en Liemers sneller dan elders. De belangrijkste oorzaken zijn de krimpende bevolking en het geringe aantal bedrijven dat werkt in de weg- en waterbouw, waar het iets beter gaat.

Dat zei de Doetinchemse voorzitter Leo te Bogt van brancheorganisatie Bouwend Nederland woensdag in een toelichting op een onderzoek onder leden. Het aantal werkenden in de vijf afdelingen van de organisatie in de Achterhoek en de Liemers is volgens dat onderzoek sinds het begin van de crisis in 2008 gehalveerd.

De bijna 170 leden van de organisatie zagen de omzet sinds 2008 met 40 procent teruglopen. De bouwbedrijven spreken van 'een economische ramp'. Volgens Te Bogt wordt de regio ook meer dan gemiddeld getroffen omdat „bedrijven waar met de handjes wordt gewerkt” een belangrijke rol hebben in de Achterhoekse economie. Veel andere bedrijven zijn er van afhankelijk.

De bevolkingskrimp in het oosten van het land zorgt er bovendien voor dat gemeenten daar tot 2020 minder dan de helft van de oorspronkelijk geplande 14.000 huizen laten bouwen. „Dat wordt waarschijnklijk nog minder, je gaat niet voor leegstand bouwen”, zegt Te Bogt. De bouwbedrijven praten met gemeenten en woningbouwcorporaties over een project om 3800 bestaande woningen te verduurzamen, wat werkgelegenheid zal scheppen.