Nieuws/Binnenland
1177904
Binnenland

Notarissen gehoord over 'foute' transacties

Acht verdachten zijn gehoord omdat zij ongebruikelijke financiële transacties niet of te laat hebben gemeld. Het gaat om vier notarissen, twee autohandelaren, een goudhandelaar en een fiscaal adviseur.

De goudhandelaar zou 150 transacties met een totaalbedrag van vele miljoenen niet hebben gemeld, zo meldde het Openbaar Ministerie woensdag. Het ging net als bij de autohandelaar om grote contante betalingen waarvan melding gemaakt had moeten worden bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.

De vier notarissen zouden op de hoogte zijn geweest van de ongebruikelijke transacties, maar dat evenmin hebben gemeld. De fiscalist uit de regio Arnhem zou grote bedragen uit Dubai op zijn bankrekening hebben ontvangen die bedoeld waren voor een cliënt. Hij komt ook naar voren in een strafrechtelijk onderzoek naar faillissementsfraude en witwassen.

Bij een van de notarissen (uit de regio Nijmegen) is ook een doorzoeking geweest omdat hij wordt verdacht van medeplegen van hypotheekfraude en witwassen.