Nieuws/Binnenland
1177917
Binnenland

Tweede dna-onderzoek wijst ook naar verdachte

Ook een tweede onderzoek heeft een DNA-match opgeleverd met de 45-jarige Jasper S. die zondagavond werd aangehouden in verband met de moord op en verkrachting van de 16-jarige Marianne Vaatstra in 1999. Dat is maandag bekendgemaakt op een persconferentie.

Het is gebruikelijk in dit soort zaken dat na een aanhouding opnieuw DNA wordt afgenomen om absolute zekerheid te krijgen. Bij het DNA-onderzoek in de zaak-Vaatstra in september en oktober is bij duizenden mannen wangslijm afgenomen. Ook mannelijke familieleden van de verdachte hadden vrijwillig DNA ingeleverd.

De boer uit het Friese Oudwoude werd zondag aangehouden na een dna-match van honderd procent met een haar en sperma die op de plaats delict werden gevonden. Hoewel het OM halverwege vorige week al wist van de match is S. vanwege 'operationele afwegingen' pas zondagavond aangehouden.

S. was de afgelopen jaren nog niet in beeld bij de politie en het Openbaar Ministerie, zei korpschef Nathalie Kramers. Er is huiszoeking verricht en S. is inmiddels verhoord, maar justitie wilde niks kwijt over de inhoud daarvan. De man zit in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat en niet met de buitenwereld. De advocaat mag naar buiten toe niets over de zaak zeggen. Wie de advocaat van de verdachte is, is overigens nog niet bekend.

De verdachte is zondagavond aangehouden. Volgens Kramers volgens plan: rustig, op zijn erf, niet in het zicht van zijn gezin. Kramers zei dat het uitgebreide verwantschapsonderzoek de laatste kans was om na 13 jaar dichter bij een verdachte te komen. Ze omschreef bij EenVandaag het moment dat er een DNA-match duidelijk werd als „een bijzonder moment”.

Om de familie van de verdachte af te schermen, zijn de gezinsleden naar een andere locatie overgebracht. Volgens de Friese korpschef Nathalie Kramers heeft de politie de arrestatie uitvoerig voorbereid. „We wilden een rustige aanhouding, buiten het zicht van het gezin. Het is dan ook goed om te horen dat zelfs de buurvrouw er niets van heeft gemerkt.”

Twaalf rechercheurs werken momenteel aan de zaak, die nog enkele weken zal duren. In die periode probeert de politie om nog aanvullend bewijs boven water te halen.

Volgens de politie is de sfeer in het gebied waar veehouder S. woont 'rustig en ingetogen'. De familie van de boer is naar een geheime plaats gebracht.

Donderdag wordt de verdachte, die eerder werd beboet voor joyriden, voorgeleid aan de rechter-commissaris.