Nieuws
1177975
Nieuws

Handige mageneetspeaker

Review: Ozaki O!music Powow+

De boxen in een iPhone of iPad zijn aardig, maar niet echt geschikt wanneer je muziek wilt luisteren, een film wilt kijken of gamen zonder een koptelefoon. Dan is een draagbare speaker een uitkomst. De Ozaki O!music Powow+ voor de iPad is één van de vele speakers die momenteel beschikbaar zijn, maar heeft iets wat de rest niet heeft: hij is magnetisch.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Powow+ zegt genoeg. Met de twee modellen in houtlook en camouflage probeert Ozaki duidelijk een mannelijk publiek aan te spreken. Ik vind de eerste versie nog wel meevallen, maar met de tweede in camouflagekleuren wil ik als vrouw niet gezien worden. Te lelijk gewoon.

De Powow+ wordt geleverd met een hard hoesje in het zwart voor de achterkant van de iPad (iPad 2, de derde en vierde generatie iPad). Verder zit er in de doos een handleiding, een stevige 3.5mm stereokabel, een micro-USB kabel en een draagtasje. Een adapter voor de USB-kabel ontbreekt. Die moet je er zelf bij zoeken. De magneetspeaker is trouwens ook los verkrijgbaar, dus zonder case, in veel mooiere kleuren als roze, lichtblauw, geel en zwart/wit. Deze worden uitgebracht onder de productnaam Powow.

Gebruik

De Powow+ maakt draadloos contact via bluetooth. Hoewel het product zich richt op de iPad, kan deze aangesloten worden op elk apparaat dat ook met bluetooth werkt. Het verbinden werkt heel simpel. Je zet de speaker aan en drukt vervolgens twee seconden op de Play-knop. Op jouw telefoon of tablet verschijnt de Powow+ in de lijst met actieve bluetooth apparaten. Vervolgens is het slechts een kwestie van verbinden en je kunt muziek luisteren via de speaker.

Mocht je een apparaat hebben zonder bluetooth en toch gebruik willen maken van de Powow+, dan kun je de 3.5mm stereokabel gebruiken om op die wijze verbinding te maken. De meegeleverde micro-USB kabel is bedoeld om de speaker op te laden. Deze is namelijk voorzien van een accu. Dat vind ik erg prettig, want het is niet meer van deze tijd om steeds op zoek te moeten naar nieuwe batterijen. Wanneer je braaf het apparaat uitzet na gebruik, hoef je de accu niet vaak op te laden. Deze gaat ongeveer 20 uur mee.

Magneet

Zoals ik in het begin al schreef, onderscheidt de Powow+ zich omdat deze magnetisch is. Achter een rubberen klep op de achterkant van de speaker zit een zeer krachtige magneet verborgen. Deze zit trouwens stevig vast. Ik hoop dat het lipje van de klep in de toekomst niet afscheurt door het open- en dichtmaken.

De magneet kan op twee manieren worden gebruikt. Zo kun je de speaker op elk metalen oppervlak “plakken”. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt. Zo was de afwas een stuk leuker terwijl de Powow+ aan de koelkast hing. Verder kun je de speaker via de magneet vastmaken aan de meegeleverde hoes. Op de achterkant van de case zit daarvoor een inkeping zodat je beide accessoires aan elkaar kunt klikken. De klep van de speaker klap je naar voren zodat er een standaard ontstaat waar de iPad op rust tijdens het kijken van een video of het gamen.

Geluid

Ik snap de constructie van Ozaki door de Powow+ op de achterkant te plaatsen, waardoor deze ook als standaard dient. Maar hierdoor richt het geluid zich wel naar achteren, in plaats van naar voren en gaat ten koste van de geluidskwaliteit. Je kunt veel beter een andere standaard gebruiken om zo de speaker naar voren gericht ernaast zetten.

Het geluid van de Powow+ is goed, maar minder krachtig dan die van de Jabra Solemate waarmee ik het apparaat heb kunnen vergelijken. Desondanks is het geluid helder en mooi en kraakt het niet. Zelfs niet wanneer het volume volledig openstaat. Aan de linkerkant zitten overigens twee volume toetsen, waarmee je deze snel kunt aanpassen.

Prijs en vergelijkbare producten

De Powow+ kost €159 en zit daar mee in de middenmoot van het draagbare speakersegment. De Powow zonder hoes kost €129. Concurrenten zijn de Jabra Solemate (€179), Philips Shoqbox (€180) en Jawbone Jambox (€200). Wie liever wat goedkoper uit is, kan kiezen uit de Logitech Boombox (€100) en de Xtrememac Soma Stand (€100).

Conclusie

Het prijskaartje van de Powow+ is hoog. Daarvoor krijg je echter ook veel terug. Een speaker die mooi geluid geeft, een backcover (wat los algauw €20 kost) en de extra functionaliteit van de magneet. Mocht je op zoek zijn naar een speaker, dan is deze het overwegen zeker waard. Als Ozaki nu ook wat leukere kleuren toe zou voegen, dan kan de Powow+ (ook bij de dames) helemaal niet meer stuk.