Nieuws/Binnenland
1177981
Binnenland

Onmogelijke rendementen

Het was twee, misschien drie jaar geleden, dat er een aspirant klant (een zogeheten ‘prospect’) bij ons op kantoor kwam. Na wat inleidende woorden kwam het rendementsdoel van de klant op tafel. Een procentje of zeven, acht, dan was hij tevreden, hij hoefde niet het onderste uit de kan. Of we dat konden waarmaken.

Ik informeerde of de koffie lekker was. “Hoezo?”, vroeg hij verbaasd. Met een gebaar naar de deur zei ik dat hij dan maar eens verder moest gaan zoeken naar iemand die hem dat rendement wel durfde te beloven (garanties bestaan niet in ons vak). Het gewenste rendement van de man stond in elk geval mijlenver af van wat wij in de toenmalige marktomstandigheden haalbaar vonden. Dat was vier en een half, misschien vijf procent.

Underpromise, overdeliver

Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en wisten we dat doelrendement te overtreffen. ‘Underpromise and overdeliver’ heet dat in ons jargon. Beloof minder dan je denkt waar te maken, dan kan het alleen maar meevallen. Daarnaast beschermt het je tegen het doen van al te enthousiaste uitspraken, zo van ‘laat dat maar aan ons over, dat doen we wel even’.

Die ene vraag

Toch kom ik met enige regelmaat mensen tegen die mij torenhoge rendementen beloven, nee, garanderen. Met in de tas mooie brochures waarin vrijwel altijd sprake is van ‘unieke kansen’ en resultaten van 12% en hoger. Of ik het product niet aan mijn cliënten wil voorleggen, want het vormt ook een mooie aanvulling op de rest van de portefeuille.

Gewaarschuwd door eerdere ontmoetingen en bekend met negatieve ervaringen elders bij veel van dit soort producten, en met als enig doel om mij, en daarmee onze cliënten, voor de bekende valkuil te behoeden, heb ik geleerd simpelweg die ene vraag te stellen: “Als je dat rendement zwart op wit kunt garanderen, waarom heb je mij daarbij nodig?”

Want als je zo’n product hebt bedacht, dan ren je toch naar de bank, leent een paar miljoen tegen drie of vier procent, je zet het vervolgens uit tegen dat keiharde rendement van twaalf procent en over enkele jaren ben je hopeloos miljonair. Geen last van vervelende telefoontjes, administratieve lasten en meedelende beleggers - lekker alles voor jezelf.

Maar meestal blijft het stil na die vraag en wordt er verwezen naar het probleem dat de persoon in kwestie niet in staat is om zelf het beoogde kapitaal van vijf, of tien, of twintig miljoen op te hoesten (en dan vraag ik nog niet eens naar de provisie die waarschijnlijk aan de strijkstok blijft hangen). Dus daarom heeft hij extern geld nodig en daarom komt hij bij mij langs om eens te informeren of ik het toch niet aan mijn klanten wil voorleggen. Helaas.

Waarna wederom mijn gebaar naar de deur volgt, vergezeld van het gratis advies dat er ongetwijfeld andere beheerders rondlopen die graag met de man in zee willen gaan als ze zo’n rendement kunnen maken.

Rendement en risico

De beleggingswereld kan niet vaak genoeg wijzen op het vastgeroeste principe met betrekking tot de verhouding tussen rendement en risico. Hoe hoger het geëiste rendement, hoe hoger het risico dat de belegger loopt. Dat is ten minste de academische opvatting, die al tientallen jaren gedoceerd wordt aan veel universiteiten.

Zelf hanteren we de risico-opvatting van Buffett, die luidt: risico is de kans op verlies of ongelukken. Dus bij twijfel niet inhalen. Durf nee te zeggen, ook al weet je dat je daarmee ook wel eens een kans op een hoog rendement aan je voorbij laat gaan. Het voorkomt in elk geval dat je je door onmogelijke rendementen laat verleiden als de twaalf procent uit de folder.

Het Effectenhuis Commissionairs B.V. is een onafhankelijke beleggingsonderneming met als activiteiten vermogensbeheer, beleggingsadvies en effectenbemiddeling voor zowel particuliere als professionele relaties. Onze specialiteit is de advisering en handel in obligaties. Algemene info op www.effectenhuis.nl  Cliënten van Het Effectenhuis kunnen een positie hebben in de behandelde fondsen op het moment van publicatie. Mocht u tot koop of verkoop overgaan, overleg vooraf altijd met uw adviseur/beheerder.