Nieuws/Binnenland
1177994
Binnenland

Minister tegen strenge tabaksregels

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is tegen een Europese eis om afschrikkende foto's op sigarettenpakjes te zetten. Ook in andere strenge maatregelen om roken tegen te gaan ziet zij niets. Ze gaat daarmee in tegen het wetenschappelijk advies van haar eigen RIVM.

Dat meldt RTL Nieuws.

De Europese Commissie komt binnenkort met nieuwe eisen, bijvoorbeeld om plaatsen van gruwelfoto's op de verpakkingen, zoals longtumoren. Schippers schrijft daarover aan de Commissie: „Nederland is kritisch ten aanzien van het verplicht stellen van foto's op pakjes”.

De minister keert zich ook tegen een verbod op sigarettenautomaten, daarover schrijft ze: „een dergelijk verbod is een te grote belasting voor het bedrijfsleven”. Ook het verbieden van de verkoop van tabak aan minderjarigen wijst Schippers af.

Het Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu denkt dat gruwelijke foto's op sigarettenpakjes meer effect hebben dan de waarschuwingen die er nu op staan. Schippers betwijfelt die conclusie.

Anti-rookclub Stivoro noemt de houding van Schippers tegen RTL "onbegrijpelijk". De PvdA in de Tweede Kamer wil opheldering. Schippers vindt dat ze "een weloverwogen rookbeleid voert".