Nieuws/Buitenland
1178002480
Buitenland

Trump stuurt Pompeo en Pence naar Turkije

Donald Trump (L), Mike Pence (M) en Mike Pompeo (R)

Donald Trump (L), Mike Pence (M) en Mike Pompeo (R)

WASHINGTON - De Amerikaanse vice-president Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo reizen woensdag naar Ankara reizen om Turkije onder druk te zetten zijn offensief tegen Syrisch-Koerdische strijders te stoppen. Dat liet president Donald Trump dinsdag weten.

Donald Trump (L), Mike Pence (M) en Mike Pompeo (R)

Donald Trump (L), Mike Pence (M) en Mike Pompeo (R)

„Ze vertrekken morgen”, vertelde Trump tegen verslaggevers in het Witte Huis, een dag nadat Pence de reis had aangekondigd zonder een tijdschema te geven. Trump: „We vragen om een staakt-het-vuren. We leggen de krachtigste sancties op die je je kunt voorstellen.”

Pence zal donderdag in Ankara een ontmoeting hebben met de Turkse president Erdogan. Hij zal daarbij Turkije aansporen om tot een onmiddellijk staakt-het-vuren te komen en toe te werken naar een regeling.

„Vice-president Pence zal de belofte van president Trump herhalen Turkije te treffen met keiharde economische sancties totdat een oplossing is bereikt”, zei het Witte Huis in een verklaring.

Reactie Erdogan

De Turkse president Erdogan heeft Trump laten weten dat Turkije nooit een staakt-het-vuren zal uitroepen in Noord-Syrië. Hij voegde eraan toe dat hij zich geen zorgen maakte over de Amerikaanse sancties in reactie op het Turkse offensief, meldde televisiezender NTV.

Hij zei ook dat hij Trump heeft gezegd dat Turkije „niet zou onderhandelen met een terroristische organisatie”, doelend op de Syrische Koerden in het gebied. Sprekend met verslaggevers op een vlucht uit Bakoe, zei Erdogan dat gesprekken met Washington en Moskou over de belangrijke steden Kobani en Manbij in Syrië worden voortgezet. Hij noemde het „niet negatief” dat het Syrische leger Manbij is binnengetrokken, zolang militanten in het gebied zijn verdreven.