Nieuws/Binnenland
1178004
Binnenland

Sprankje hoop voor Rendla

 Hoewel Andrej Rendla (22) opnieuw een grote tegenslag heeft moeten incasseren, hoeft dat volgens medisch specialisten niet automatisch het einde van zijn loopbaan als profvoetballer te betekenen. Gerenommeerde orthopedisch chirurgen uit België en Duitsland zien – op grond van verdergaande medische ontwikkelingen – toch nog mogelijkheden voor herstel van de onfortuinlijke FC Twente-speler.

De artsen hebben Rendla uitgenodigd om die mogelijkheden te onderzoeken. Bij Rendla werd in augustus in het Amerikaanse Vail door de befaamde chirurg Richard Steadman een kruisbandreconstructie uitgevoerd, maar die heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. De Slowaak werd bij terugkeer in Nederland getroffen door een ontsteking in het kniegewricht, waarmee hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Uiteindelijk was de trieste conclusie dat de operatie in zijn geheel opnieuw moet worden uitgevoerd.

Dit betekent dat Rendla een vierde zware kruisbandoperatie moet ondergaan. Ondanks aanvankelijke sombere prognoses is de Slowaak nu een sprankje hoop geboden. Als het kniegewricht tot rust is gekomen, zal Rendla verder worden onderzocht.

Rendla kwam in 2007 als Slowaaks toptalent naar FC Twente. De aanvaller debuteerde al op 16-jarige leeftijd in de hoogste voetbalklasse van zijn land. Op 17-jarige leeftijd maakte hij zijn opwachting in de hoofdmacht van FC Twente, waarin de teller door al het blessureleed zou blijven steken op vijf duels. In januari 2008 scheurde Rendla voor de eerste maal zijn kruisband, het begin van een lange lijdensweg met zijn knieën die tot op de dag van vandaag duurt. Als morele steun heeft FC Twente vorig jaar nog het contract van Rendla verlengd tot medio 2015. Zaakwaarnemer Jan van Baal: is onder de indruk van de mentale kracht bij de aanvaller. „Er zijn mensen die voor veel minder helemaal in de put zitten, maar Andrej blijft positief en dat is bewonderenswaardig.”