Nieuws
1178214
Nieuws

De meest noordelijke bierbrouwerij ter wereld

Kleinschalig bierbrouwen is helemaal in. Het bezoeken van zo'n authentieke bierbrouwerij om er het geproduceerde gerstenat te proeven is een leuk tijdsverdrijf. Sinds kort is de meest Noordelijk gelegen bierbrouwerij op 78 graden noorderbreedte in de Russische enclave Barentsburg op Spitsbergen te vinden.

De brouwerij is van Belgische makelij, zo weet het Belgische persbureau Belga te melden. Brouwinstallateur CoEnCo uit het Belgische Oostkamp kreeg begin dit jaar de vraag vanuit het Noorse Spitsbergen om er een nieuwe brouwerij te installeren.

Cruiseschepen

"Het is de bedoeling om die dunbevolkte streek in de Russische enclave Barentsburg meer toeristisch te gaan uitbaten. De plaats is uitsluitend toegankelijk per boot of per helikopter, maar er passeren vaak toeristische  cruiseschepen", aldus Dirk Vanden Berghe, sales manager bij CoEnCo.

Koud biertje

De aanvoer van de brouwinstallatie gebeurde dan ook per schip. Op 21 oktober startte de montage, en zes dagen later was het eerste brouwsel al op gisting. Er kan tot 500 liter per dag gebrouwen worden dat ter plaatse zal worden verkocht. Omdat het op Spitsbergen vaak ijskoud is hoeft het bier er vaak niet eens gekoeld te worden om een lekker koud pilsje te kunnen tappen.