Nieuws
1178580
Nieuws

Spanje roept hulp van ex-koloniën

Na de oproep van de Spaanse koning Juan Carlos afgelopen vrijdag al, heeft nu ook de Spaanse premier Mariano Rajoy de landen in Latijns Amerika gevraagd om het land te helpen de financiële en economische crisis te boven te komen. De voormalige koloniën kunnen Spanje helpen, aldus Rajoy, door directe investeringen.

Op een Spaans-Amerikaanse top in het Spaanse Cadiz herinnerde Rajoy de herinnerde leiders uit Latijns Amerika eraan dat Spanje fors had geïnvesteerd in het werelddeel toen het tien jaar geleden zelf een crisis doormaakte. Nu zijn de rollen omgedraaid en riep Rajoy hen op om hun investeringen in Spanje op te schroeven. „Spanje ontvangt de investeringen uit Latijns Amerika met open armen.”

Koning Juan Carlos hield vrijdag al hetzelfde pleidooi toen hij zei „onze ogen zijn op uw gericht, wij hebben meer van Latijns Amerika nodig”. Hij voegde daaraan toe dat Spanje in zware tijden terecht is gekomen door de financiële en economische crisis.

De Ecuadoriaanse president Rafael Correra kraakte op de top het bezuinigingsbeleid van de Europese Unie. Volgens Correra maakt de EU dezelfde fouten die tien jaar geleden ook zijn gemaakt tijdens de crisis in Zuid Amerika.