Nieuws/Binnenland
1178662
Binnenland

Nederlandse Patriots mogelijk naar Turkije

Nederland stuurt mogelijk Patriot-luchtverdedigingswapens naar Turkije om de NAVO-bondgenoot te beschermen tegen raketaanvallen uit Syrië. Den Haag wacht een officieel verzoek van de Turkse regering bij de NAVO af voordat de knoop wordt doorgehakt.

,,De NAVO is er natuurlijk niet voor niets'', stelde minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert zondag in Brussel aan de vooravond van overleg met haar EU-collega's. Vorige week had de bewindsvrouw over onder meer een mogelijke inzet in Turkije al contact met haar Duitse collega Thomas de Maizière. De operatie zou gezamenlijk worden uitgevoerd.

Duitsland en Nederland zijn, behalve de Verenigde Staten, de enige NAVO-leden die over het Patriot-systeem beschikken. Nederlandse Patriots beschermden Turkije al tijdens de Golfoorlog van 1991 en in 2003, toen tegen Iraakse aanvallen.

Volgens Duitse media wil Turkije maandag de NAVO benaderen voor steun. Een team van de Amerikaanse en Nederlandse strijdkrachten zou in verband met een eventuele plaatsing van de Patriots onlangs al de Turkse luchtmachtbasis Dyarbakir hebben bezocht.