Nieuws/Binnenland
1178666
Binnenland

Smeekens wil een constante factor worden

Voor de sprinters op de 500 meter gelden speciale regels. Waar bij alle schaatstoernooien de titels na één race worden verdeeld, moeten de rapste rijders tweemaal hun afstand schaatsen waarna op basis van een klassement de medailles worden verdeeld. Daarom besloot Jan Smeekens deze zomer keihard te werken om constanter te worden. In Thialf leverde die aanpak direct een zilveren en bronzen plak op.

Afgelopen seizoen was er op de 500 meter bijna geen enkel podium hetzelfde. Steeds weer stegen andere rijders boven zichzelf uit en werden ze uitgenodigd voor de medailleceremonie. Smeekens wist daarom dat het cruciaal zou zijn om meer regelmaat in zijn prestaties te krijgen. „Zeker omdat je weet dat bij de Spelen, WK en NK de titel wordt verdeeld over 2 races”, sprak de Sallander. „De meeste sprinters zijn niet heel constant, maar dat is iets waar ik deze zomer had aan heb gewerkt.”

Dat deed hij door bijvoorbeeld ook bij gewone sprintwedstrijdjes op de atletiekbaan steeds uiterst geconcentreerd te zijn en vanaf de start tot de finish het uiterste te vergen. Daarmee simuleerde hij ook 's zomers de wedstrijdsituatie.

Zaterdag klokte de pupil van coach Jac Orie een tijd van 35,07 en kreeg hij een bronzen plak omgehangen. Een dag later was de sprinter niet alleen sneller, maar eindigde hij ook hoger in de eindstand: 35,04 (2e). Die laatste prestatie was extra bijzonder, omdat Smeekens vlak voor zijn start werd teruggeroepen omdat het ijs moest worden gerepareerd. „Met zulke zaken moet je gewoon dealen”, reageerde hij naderhand. „Er zijn geen excuses. Toen ik zag dat Michel Mulder met de punt in het ijs ging, wist ik dat er een uitstel zou volgen. Op zulke momenten moet je de focus houden.”

Dankzij zijn twee podiumplekken leidt Smeekens na het eerste weekeinde samen met de Japanner Joji Kato in de WB-stand.