Nieuws/Buitenland
1178707
Buitenland

Nederlandse Surinamers makkelijker terug

Suriname gaat het voor Nederlanders van Surinaamse afkomst makkelijker maken om in Suriname te wonen en werken. De regeringspartijen in het Surinaamse parlement hebben hiervoor een wetsvoorstel ingediend.

Met deze 'diasporawet' geeft de regering-Bouterse invulling aan haar belofte om meer mensen van Surinaamse afkomst de mogelijkheid te geven voorgoed of tijdelijk terug te keren naar Suriname om het land te helpen opbouwen. Het is aan de mensen van Surinaamse afkomst zelf of ze de wettelijke status 'Persoon van Surinaamse Afkomst' (PSA) aanvragen. De grootste groep mensen die hiervoor in aanmerking komt, woont in Nederland, ongeveer 350.000 mensen, maar ook in Amerika en op de Antillen wonen veel mensen van Surinaamse afkomst.

Volgens parlementariër Robin Parmessar, een van de indieners van het wetsvoorstel, is het ook de bedoeling dat de PSA'ers het recht krijgen hun stem uit te brengen bij de Surinaamse verkiezingen. Maar zelf meedoen met de verkiezingen behoort niet tot de rechten. Parmessar vindt het belangrijk dat Surinamers in het buitenland een wettelijke positie krijgen. Het zorgt voor herstel van de relatie tussen Surinamers in het buitenland en het moederland, aldus Parmessar.

In de loop van de tijd hebben veel Surinamers om verschillende redenen Suriname verlaten. De onafhankelijkheid in 1975 was bijvoorbeeld een moment waarop velen vertrokken. Maar de gebeurtenissen in de jaren 80, toen de huidige president Bouterse via een staatsgreep van het leger de macht overnam, en de daarop volgende Decembermoorden, waren voor velen ook aanleiding het land te verlaten.

Roy Ho Ten Soeng, voorzitter van het Surinaams Inspraak Orgaan, is zeer te spreken over het voornemen van de Surinaamse regering. Hij verwacht dat het voor veel Surinamers een stuk makkelijker wordt om tijdelijk of voorgoed in Suriname te gaan wonen en werken. „Alle Surinamers, waar ook ter wereld, krijgen nu het gevoel erbij te horen. En eerlijk is eerlijk, veel regeringen hebben gezegd dat ze dit wilden regelen, deze regering doet het echt.”