Nieuws/Binnenland
1179257079
Binnenland

Het mysterie van Buurman en Buurman

AMSTERDAM - De bewoonster zag ineens allemaal lachende gezichten naast haar pand. Ze had geen idee wat de reden was. Totdat ze haar hoofd uit het raam stak. Op de plek waar maanden geleden het bordje van de Reguliersgracht verdween, hangt sinds vrijdag het illustere duo Buurman en Buurman, dat de straatnaam lijkt te schilderen. Het raadsel lijkt opgelost.

Ze is dolenthousiast over de kunstuiting aan haar muur, maar heeft tegelijkertijd geen idee hoe de bekende tv-poppetjes op de houten hangladder zijn beland.

„Het is het mysterie van Buurman en Buurman. Het is echt heel kundig opgehangen. Daar is iemand volgens mij best lang mee bezig geweest. Donderdag regende het pijpenstelen, toen heb ik echt geen moment naar buiten gekeken en vrijdag zag ik ineens mensen lachen, wijzen en foto’s maken. Maar wanneer deze persoon of personen dit hebben gemaakt, ik zou het echt niet weten.”

Hopelijk overleeft dit huis de rampzalige Buurman en Buurman.

Hopelijk overleeft dit huis de rampzalige Buurman en Buurman.

Het publiek geniet er in ieder geval sinds een paar dagen van en dat is wellicht een goede reden om Buurman en Buurman te laten hangen. De bewoonster, die sinds een jaar in het pand woont: „Tot voor kort hadden wij veel last van graffiti. We hebben zelf een paar weken geleden de muur laten overschilderen en we vonden het eindelijk weer netjes. Maar met Buurman en Buurman is het veel bijzonderder.”

Ze heeft geen idee of de gemeente op de hoogte is van het tweetal aan haar muur. „Ik weet ook niet of zij mogen blijven hangen. Ik hoop het wel oprecht. Van mij hoeven ze er nooit meer af. Dit brengt vreugde aan voorbijgangers. En daar word ik weer vrolijk van. Al die wijzende mensen, die lachend staan te kijken. Heerlijk.”

Opgelost

Het raadsel is inmiddels opgelost. Het kunstwerkje is gemaakt en opgehangen door de internationaal befaamde straatkunstenaar Streetart Frankey. De Amsterdammer bevestigt dit in een mailtje.

Wie het werk van Frankey kent, ziet zijn signatuur erin. De Amsterdamse kunstenaar werkt graag met bekende cartoonfiguren. Onder meer de vernielde André Hazes als Lego-poppetje op de Dam is afkomstig van hem. In een mailtje bevestigt hij verantwoordelijk te zijn. „Eej ja en wat grappig van die Buurman en Buurman, afgelopen vrijdag heb ik die daar geplaatst, lol! Joe.”