Nieuws/Binnenland
1179599874
Binnenland

Actie van dierenstichting

’Schiet wasbeer niet af in Gelderland’

ARNHEM - Gelderland moet wasberen in het wild niet laten afschieten. Er zijn mogelijkheden om de dieren te vangen, te steriliseren en daarna te verhuizen naar een dierentuin. In Limburg zijn sinds begin oktober al dertien beren gevangen en overgebracht naar de stichting AAP, die zorgt voor de herplaatsing.

Dat meldt AAP, die maandag een vrachtwagen met daarop een groot protestbord tegen het afschieten van wasberen heeft geparkeerd voor de deur van het Gelderse Provinciehuis.

De stichting roept mensen op om parkeergeld te doneren, zodat het protestbord zo lang mogelijk op de parkeerplaats kan blijven staan.

Tekst loopt verder onder de foto.

Wasbeer is ongewenste soort

Limburg besloot eerder dit jaar ook om wasberen te laten afschieten. Dat ging na veel protest niet door en nu worden de dieren gevangen. Dat kan volgens AAP ook met de tien tot vijftien wasberen die in Gelderland leven. Maar de provincie wil daar niet over praten, zegt AAP.

Wasberen moeten bestreden worden omdat het een ongewenste soort in Nederland is. Ze overheersen inheemse soorten en kunnen ziektes overbrengen op mensen. Sinds de ophef in Limburg heeft de Zoogdiervereniging een wasberenmeldpunt om wetenschappelijke gegevens over de stand van het beest in Nederland te verzamelen.