Nieuws/Binnenland
117995218
Binnenland

Man (38) cel in voor doodsbedreigingen aan adres van zijn eigen advocaten

ALKMAAR - De rechtbank in Alkmaar heeft een 38-jarige man tien maanden cel opgelegd, waarvan vier maanden voorwaardelijk, voor onder meer het bedreigen van twee Zaanse advocaten die hem bijstonden in juridische procedures over de omgang met zijn dochters. De man voerde daar al jarenlang strijd over met zijn ex-partner. Toen de advocaten hem in april wezen op een openstaande rekening, dreigde hij hen in meerdere spraakberichten te vermoorden en hun familie uit te roeien.

De veroordeling is ook voor het bedreigen van zijn ex-partner. Die stuurde hij in januari een sms waarin hij haar bedreigde met marteling en de dood.

De advocaten schakelden de politie in. Bij de doorzoeking van zijn woning vond de politie een revolver en 784 gram hasj. Het wapenbezit maakt de bedreigingen achteraf gezien nog angstaanjagender voor de slachtoffers, merkt de rechtbank op. De man mag twee jaar lang geen contact opnemen met de advocaten en ook niet in de buurt van hun kantoor komen.

De man kampt met een ernstige drugsverslaving en was onder invloed van drugs toen hij de dreigementen uitte. Volgens de rechtbank is de kans op herhaling groot als er niets aan die verslaving wordt gedaan. Daarom moet de man zich voor maximaal een jaar laten behandelen in een kliniek. Ook moet hij meewerken aan een nazorgtraject, zo heeft de rechtbank bepaald.