Nieuws/Binnenland
118000
Binnenland

Kamer herdenkt aanslag in Stockholm

DEN HAAG - In de Tweede Kamer is dinsdagmiddag de aanslag in de Zweedse hoofdstad Stockholm herdacht. „Jullie zijn niet alleen. Nederland staat naast jullie”, zei premier Mark Rutte tegen de Zweedse bevolking. Rutte sprak van een „aanval op onze manier van leven.” Bij de herdenking was ook de Zweedse ambassadeur aanwezig.

„Ik hoop dat de Zweden de kracht vinden om te zoeken naar wat hen bindt. Dat zij vasthouden aan die rijke democratische geschiedenis van vrijheid, gelijkheid en onderlinge betrokkenheid”, verklaarde Kamervoorzitter Khadija Arib. „Terrorisme mag en zal ons nooit klein krijgen.”

Vier doden

Een 39-jarige Oezbeek reed vrijdagmiddag met een gestolen vrachtwagen in op publiek in een drukke winkelstraat in het centrum van de stad. Hij ramde daarna de ingang van een warenhuis. Vier mensen kwamen om het leven en vijftien raakten gewond. Onder de doden waren een Belg en een Brit.

De verdachte heeft bekend dat hij de terroristische daad heeft uitgevoerd, liet zijn advocaat dinsdag weten. De man was bekend bij de Zweedse politie omdat hij sympathieën koesterde voor radicaalislamitische bewegingen zoals Islamitische Staat. Hij stond op een lijst van gezochte personen omdat hij het land moest worden uitgezet.