1180218
Buitenland

Israëlische raket doodt Hamasleider in Gaza

Een Israëlische raketaanval heeft woensdag in Gaza-Stad het leven gekost aan Ahmed al-Jaabari, een leider van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas. Volgens hulpverleners zijn twee leden van Hamas omgekomen bij de aanval op de auto waar ze in reden. Israël heeft laten weten dat de militaire chef van Hamas, Jaabari, is gedood bij een van de raketaanvallen op de Gazastrook.

Israël liet laten weten dat de militaire chef van Hamas, Jaabari, is gedood bij een van de raketaanvallen op de Gazastrook. Het land voerde zeker vier luchtaanvallen uit op de dichtbevolkte Gazastrook. Daarbij kwamen nog vier andere Palestijnen om. Hulpdiensten in de Gazastrook zeiden dat zeker 25 mensen gewond raakten bij de aanslagen.

De moordaanslag op Jaabari volgt op een reeks beschietingen op Israëlisch grondgebied vanuit de Gazastrook en enkele vanuit Egypte. Sinds zaterdag zouden 160 projectielen in Israël zijn neergekomen.

De radicale beweging Hamas is een Palestijnse versie van de Moslim Broederschap en bestuurt de Gazastrook sinds 2007. Hamas won de Palestijnse verkiezingen het jaar daarvoor, maar de oude garde van de Palestijnse politiek, de partij Fatah, weigerde plaats te maken voor Hamas en kreeg daarbij steun van onder meer Israël.

Jaabari heeft een belangrijke rol gespeeld bij het uitschakelen van Fatah in de Gazastrook in 2007. Israël heeft in 2004 ook al geprobeerd Jaabari te vermoorden, maar de raket doodde toen een zoon van Jaabari, een broer en enkele andere familieleden.