Nieuws
1180701
Nieuws

'Er heerst bij PSV geen topsportklimaat'

Stevens rekent af

De tuin rondom het prachtige huis is piekfijn in orde, zijn golfhandicap is weer op aanvaardbaar niveau en ook van de vakantiewoning op Mallorca hebben Huub en Toos Stevens in de voorbije maanden met regelmaat genoten. Ondertussen tekende de coach een contract bij Red Bull Salzburg en plaatste 'zijn' PSV, de club waar hij vorige zomer thuiskwam maar al vlak na de winterstop moegestreden vertrok, zich voor de Europa League. De laatste twee feiten zijn voor de Limburger aanleiding om voor het eerst uitgebreid terug te blikken op zijn mislukte huwelijk met PSV.

In zijn eigen achtertuin ligt een perfect gesoigneerd stukje grasveld. "Op De Herdgang waren de velden slecht. Ik vroeg of het mogelijk was om er wat aan te doen, maar daar was geen budget voor", zucht Stevens. De oer-PSV'er is nog steeds verbaasd over de keuzes die in Eindhoven worden gemaakt. "De laatste jaren zijn Afellay, Aissati, Marcellis, Bakkal en Wuytens doorgebroken. Eindelijk floreert de jeugd en dan willen ze juist daar bezuinigen."

Voor hem is dit het zoveelste bewijs dat er in Eindhoven verkeerde gedachten heersen. Al voor de coach op 1 juli van het vorig jaar bij PSV begon, kreeg hij signalen dat hem een moeilijk proces wachtte. "Ik wilde mijn eigen staf samenstellen, maar er bleek een toezegging te zijn gedaan aan Jan Wouters en ze wezen op de beschikbaarheid van Dwight Lodeweges. Ik had twee andere kandidaten (Adrie Koster en Erwin Koeman, red.) op het oog. Eentje (Koster) was volgens Reker te duur, de ander (Koeman) serveerde Reker zelf af. Toen ben ik in gesprek gegaan met Dwight en Jan en toch maar akkoord gegaan. Ik moest ook instemmen met de komst van keeperstrainer Flavio Tenius, want zijn komst was Gomes toegezegd. Flavio bleek gelukkig een prima kerel, iemand wiens ideeën bij me pasten. Toen Gomes met ruzie vertrok, moest ik weer op zoek naar een ander."

Stevens wil benadrukken dat hij zeven maanden professioneel met Wouters en Lodeweges heeft gewerkt. "Maar de dingen die ik nu van Dwight lees, hoorde ik nooit toen we collega's waren. Dat hij een aantal keren heeft geroepen dat de groep behoefte had aan duidelijkheid en vertrouwen snap ik, maar leuk is dat niet. Daarom ben ik niet ingegaan op zijn vraag om nog eens een kop koffie te drinken."

Al na een paar weken in de voorbereiding liet Stevens intern blijken dat PSV aanvallend niet goed genoeg was. "Die mening werd breed gedragen. We wilden daarom Jovanovic (Standard Luik) of Erding (Sochaux) halen. Er bleek wegens bezuinigingen niets mogelijk. In de winterstop konden we wel Ola Toivonen aantrekken. Die had er op 1 januari moeten staan, maar kwam pas vlak voor de hervatting. Dat stoort."

Als hij alles op een hoop veegt, zegt Stevens te moeten concluderen dat er in Eindhoven geen topsportklimaat heerst. Bij zijn nieuwe club in Oostenrijk verwacht hij betere omstandigheden aan te treffen. "De plannen van Dietrich Mateschitz, eigenaar van Red Bull, spreken me erg aan. Ze willen ook buiten de landsgrenzen aan de weg gaan timmeren en zien in mij de juiste trainer om dat proces te leiden. Omdat het nu gelukkig weer goed gaat met mijn vrouw kan ik het doen. Anders was ik gestopt, want in Nederland kan ik niet meer werken. Ik ben in contact met de huidige trainer Co Adriaanse en laat hem in alle rust naar het kampioenschap werken. Bij PSV zal ik voorlopig niet meer komen. Ik had gevraagd of er iemand van de raad van commissarissen aanwezig kon zijn bij het gesprek waarin ik mijn vertrek aankondigde. Toen ik arriveerde, was er niemand: een bevestiging van mijn juiste beslissing."