Nieuws/Binnenland

Toeristen Limburg dupe oldtimerbende

Door Femke van der Veen

Een bende oldtimerdieven die al geruime tijd actief is in Limburg, heeft het nu gemunt op de peperdure klassiekers van Duitse en Belgische toeristen die het zuiden van ons land bezoeken. In de laatste weken werden vijf oude bolides van nietsvermoedende vakantievierders ontvreemd.

Marlies Funken-Simons (62) uit het Duitse Geilenkirchen zag onlangs in de haven van het Limburgse Wessem haar peperdure Mercedes Cabriolet 280 SE (1962), die zij al 42 jaar had, als sneeuw voor de zon verdwijnen. De wanhopige vrouw heeft nu een beloning van 3000 euro uitgeloofd voor diegene die de eventuele daders en haar geliefde auto kan opsporen.

,,Ik ben in shock”, laat de aangeslagen vrouw weten. De Duitse was in de haven van Wessem om te genieten van haar boot. ,,Binnen vijftien minuten na aankomst aldaar was mijn oldtimer verdwenen. Ik weet niet hoe dat de dieven gelukt is. In die auto ben ik zelfs getrouwd met mijn, inmiddels overleden, man. Dit is echt te verschrikkelijk voor woorden”, verzucht ze.

Volgens privédetective Ben Zuidema, die zich intensief bezighoudt met de jacht op de oldtimerbende, richten de dieven vooral hun pijlen op plekken rond toeristische attracties. ,,Dat zijn plaatsen waar de veelal oudere stellen komen genieten van hun oude dag na een ritje in hun dure oldtimer. De bende slaat in heel korte tijd toe en die mensen staan zonder auto.”

Zuidema verwacht dat de aanwezigheid van een oldtimerbende Limburg op toeristisch gebied bezoekers kost. ,,Op internet zijn Duitse bezitters van oldtimers elkaar op aan te roepen om niet meer naar Limburg op vakantie te gaan of hier een toerritje te maken. Ze durven niet meer, dankzij die dievenbende. De situatie wordt steeds ernstiger”, waarschuwt de Limburgse privéspeurder.