Nieuws/Buitenland

Wolken voor zonsverduistering in Australië

Veel mensen waren naar het strand van het Australische Cairns gekomen om te genieten van de zonsverduistering. Maar zij kwamen, net als de Nederlandse toeriste Sanne van den Boogaart, van een koude kermis thuis. Bewolking verstoorde het natuurverschijnsel, dat in de vroege woensdagochtend (plaatselijke tijd) plaatsvond.

„Het werd wel donker en dat was heel apart. Maar op het moment dat de maan helemaal voor de zon zat, was er te veel bewolking om het te zien”, zei Van den Boogaart, die voor 2,5 maand in het land op vakantie is, lichtjes teleurgesteld. Ze was rond twee uur 's ochtends opgestaan om naar het strand van de Australische stad gegaan om te kijken naar het fenomeen.

„Ik dacht dat het heel druk zou worden, vandaar dat we zo vroeg opstonden. Uiteindelijk viel het mee, al was het wel vol”, aldus Van den Boogaart, die zich omringt zag door de lokale bevolking, getooid in speciale eclipsbrilletjes waarmee je zonder gevaar tegen het scherpe licht van de zon in kan kijken. „Er waren veel oude mensen. Voor hun vond ik het toch erg sneu dat er zo weinig te zien was. Al hebben we best wel glimpen opgevangen in de aanloop naar de eclips.”

In Cairns leefde de eclips niet heel erg, in tegenstelling tot elders in Australië. „Alle eclipsbrillen waren wel uitverkocht. En een paar uur rijden van Cairns was er zelfs een zesdaags 'eclipsfestival' aan de gang. Ik hoop toch dat daar de bewolking minder was”, lachte Van den Boogaart.