1182185
Nieuws

Zonder bon hoeft Griek straks niets te betalen

In de strijd tegen belastingontduiking krijgt de Griekse fiscus een nieuw wapen in handen. Binnenkort is het voor klanten wettelijk toegestaan zonder te betalen weg te lopen als ze geen bon van hun transactie krijgen. De regel geldt niet alleen voor restauranthouders, ook loodgieters, dokters, taxichauffeurs, advocaten en de vele andere zelfstandige beroepsgroepen zullen eraan moeten geloven.

De overheid hoopt met de maatregel een vinger te krijgen achter de enorme belastingontduiking die in Griekenland schering en inslag is. Als ondernemers gedwongen zijn bij iedere transactie een bon te geven, heeft de fiscus ook een wapen in handen om over die inkomsten belasting te heffen. „Met deze stap wordt de consument beschermd en wordt er doortastend opgetreden tegen belastingontduiking”, verklaarde Athanasios Skordas, de Griekse onderminister van Ontwikkeling.

Griekse ondernemers zijn minder enthousiast. „Het kan niet dat de overheid mensen aanspoort tot illegale handelingen”, stelt Vassilis Korkidis, voorzitter van de nationale federatie van winkelbedrijven. „Je kunt geen conflict tussen een klant en een winkeleigenaar veroorzaken. Dit kan zelfs tot geweld leiden.

Lees het gehele artikel in de digitale Telegraaf.