Nieuws/Buitenland
1183233568
Buitenland

’Trump wil digitaal mediakanaal beginnen om Fox aan te pakken’

WASHINGTON - President Trump zou van plan zijn een digitaal mediakanaal te beginnen nu nieuwszender Fox News minder dan voorheen op zijn hand is, zeggen bronnen tegen nieuwssite Axios. „Hij wil Fox kapotmaken, daar is geen twijfel over” zegt een bron met „gedetailleerde kennis van Trumps intenties.”

Eerder werd gespeculeerd dat Trump een kabelzender wil opzetten, maar dat is duur en tijdrovend. Een digitaal mediakanaal oprichten kan sneller en goedkoper.

Waarschijnlijk vraagt Trump zijn aanhangers om een maandelijkse bijdrage, meldt Axios. Zijn database met mail- en telefooncontacten zou hem een goede startpositie geven.

In 2019 was het beeld nog heel anders: Amerikanen protesteerden in New York tegen ’Trumpzender’ Fox.

In 2019 was het beeld nog heel anders: Amerikanen protesteerden in New York tegen ’Trumpzender’ Fox.

Trump was lang een trouwe fan van het Republikeinsgezinde Fox News, maar zeker sinds die zender als eerste Joe Biden uitriep tot winnaar in Arizona is de liefde ernstig bekoeld. Trump was daar volgens Axios woest over, en het geeft hem reden de aanval op Fox in te zetten. Ook werd persvoorlichter Kagleigh McEnany afgekapt tijdens een persconferentie over vermeende stemfraude. Supporters van de president gingen tijdens de verkiezingen bij een kantoor van Fox in protest. Overigens waren de rollen een jaar geleden precies omgekeerd: toen gingen mensen in New York protesteren tegen Fox, onder meer omdat ze de zender te Trumpgezind vonden.

Conservatief nieuws

Eerder klaagde Trump al dat Fox te veel Democraten aan het woord liet. Hij verwees fans naar andere conservatieve kanalen, zoals One America News en Newsmax. Ook The Daily Wire van podcasthost Ben Shapiro is een bekend conservatief nieuwskanaal in de VS. „Fox is erg veranderd”, zei Trump recentelijk in een interview op de zender. „Ik klaag niet, ik vertel het alleen maar. Het is een van de grootste veranderingen dit seizoen vergeleken met het vorige.”

Fox-topman Lachlan Murdoch zei eerder deze maand dat zijn zender concurrentie niet vreest, wijzend op de hoge kijkcijfers van het nieuwsnetwerk. Vooral Sean Hannity en Tucker Carlson zijn populaire ’anchors’ op de zender.