Nieuws/Binnenland
1183408736
Binnenland

Burgemeester waarschuwt demonstranten na roerige week

’ME treedt op als anti-virusbetogers zich misdragen op Malieveld’

DEN HAAG - Burgemeester Jan van Zanen van de gemeente Den Haag roept mensen die zondag op het Malieveld willen betogen op zich vooral aan de regels te houden. Als actievoerders waarschuwingen of aanwijzingen van agenten negeren, treedt de politie of de ME op.

Tegenstanders van de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten beteugelen, demonstreren zondagmiddag weer op het Malieveld.

In een verklaring wijst de gemeente erop dat bij eerdere demonstraties in Den Haag een aantal demonstranten zich niets heeft aangetrokken van de aanwijzingen of waarschuwingen van de politie. De lokale driehoek van Den Haag - burgemeester, Openbaar Ministerie en politie - benadrukt dat dit wel van groot belang is, aldus de verklaring. Van Zanen: „Helaas zien we dat een aantal demonstranten aanwijzingen of waarschuwingen van de politie regelmatig negeert. Als dit meermaals gebeurt, wordt opgetreden door politie of ME. Mensen die dan nog steeds in discussie gaan of in de weg lopen, zoeken bewust de confrontatie.”

Respect

Verder roept de burgemeester op tot respect voor de hulpdiensten, en dan in het bijzonder voor de politie. „De Haagse politie zorgt er onder andere voor dat er meer dan duizend demonstraties per jaar ordelijk verlopen. Het is onacceptabel dat agenten worden belaagd, bedreigd of zelfs gewond raken”, aldus Van Zanen.

De betoging donderdag liep flink uit de hand:

Bij een demonstratie donderdag in het centrum van Den Haag werden acht verdachten aangehouden. Twee van hen zijn opgepakt voor het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie. Zij zijn inmiddels weer vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie beslist later wat er met hun zaken gebeurt. Zes verdachten zitten nog steeds vast. Zij worden verdacht van vernieling of openlijke geweldpleging tegen de politie. Drie agenten raakten bij de demonstratie gewond.

Achteraf klonken, mede op basis van beelden op sociale media, beschuldigingen van demonstranten dat de politie te hard zou hebben opgetreden. Er was vooral veel te doen om filmpjes waarin te zien is hoe enkele vrouwen weigerden het Plein te verlaten en vervolgens door agenten werden aangepakt.