Nieuws/Binnenland
1183912
Binnenland

Nieuwe klap huizenprijs

HYPOTHEKEN Dankzij het beleid van Rutte II krijgen de huizenprijzen een nieuwe optater. De prijzen van koopwoningen zakken sinds het begin van de crisis al ongekend hard. Het nieuwe regeerakkoord doet daar nog eens een flinke schep bovenop. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) berekend.

Volgens de rekenmeesters schieten woningbezitters er door het beleid van Rutte II minstens 2,7 procent bij in. Daarvoor kelderden de huizenprijzen al met 4 procent door het overheidsbeleid. Het totale verlies onder beide kabinetten met de goedlachse VVD’er aan het hoofd komt dan ook uit op minimaal 6,7 procent, zo stelt het CPB.

De waardedaling wordt grotendeels veroorzaakt door de verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek. Afgesproken is dat de maatregel niet alleen voor nieuwe, maar ook voor bestaande hypotheken gaat gelden. Vanaf 2014 wordt het maximale tarief waartegen hypotheekrente mag worden afgetrokken jaarlijks met een half procent verlaagd. Daardoor wordt de fiscale stimulans op termijn beperkt van de huidige maximale 52 procent naar 38 procent.

Lees alle details vandaag in De Telegraaf