Nieuws/Buitenland
118401938
Buitenland

Honderden koala’s dood door bosbranden

SYDNEY - De hevige bosbranden in Australië die eerder deze week vier mensen het leven kostten, eisen ook een hoge tol onder wide dieren. Dierenopvangcentra worden overspoeld, onder meer met koala’s die brandwonden hebben opgelopen en waarvan het leefgebied in de as is gelegd. „Wij denken dat dit rampzalig is voor de populatie”, zei een manager van hulporganisatie Koalas in Care tegen The Sydney Morning Herald.

Een speciaal koalaziekenhuis in het oostelijke kuststadje Port Macquarie heeft het nog nooit zo druk gehad met het verzorgen van gewonde wilde dieren. Behalve koala’s heeft de kliniek ook talloze vogels, kangoeroes, schildpadden en andere dieren binnengekregen. „Het zijn maar weerloze kleine diertjes die niets verkeerd doen. Ze hebben al zo veel problemen en zij al zo veel van hun leefomgeving verloren”, zei teamleider Gabi Rivett.

Het koalaziekenhuis schat dat zo’n 350 van de dieren zijn omgekomen door de bosbranden in de omgeving. In de staat New South Wales woedden zaterdag nog 67 natuurbranden, waarvan de brandweer er 30 niet onder controle heeft. In ruim een week tijd zijn volgend Australische media meer dan 300 huizen in vlammen opgegaan. Nog eens ruim 100 woningen zijn beschadigd.