Nieuws/Binnenland
1184374311
Binnenland

Politie pakt verdachte op voor bedreigen 23-jarige auteur

AMSTERDAM - De politie heeft een 19-jarige man uit Noord-Brabant opgepakt vanwege het online bedreigen van een 23-jarige vrouwelijke auteur uit Amsterdam. De vrouw zou al langere tijd bedreigd worden via internet, meldt de politie.

Schrijfster Lale Gül bevestig aan de NOS dat zij de schrijfster is die de politie bedoelt. Sinds haar boek Ik ga leven is uitgekomen wordt Gül bedreigd. Ze kreeg doodsbedreigingen via sociale media. In de roman, die gaat over een Turks streng-islamitisch gezin in Amsterdam-West, is ze kritisch over veel Turkse en islamitische tradities waarmee zij is opgegroeid.

Met behulp van digitaal specialisten wist de politie de persoon achter afgeschermde accounts die bedreigingen uitte te vinden. De woordvoerster zegt dat de 19-jarige niet verdacht wordt van alle bedreigingen. De politie is dus nog steeds op zoek naar meer mensen en het onderzoek gaat nog verder.

Gül zei eerder dat ze haar ouderlijk huis was ontvlucht nadat ze werd geprezen door PVV-leider Geert Wilders. Ze trok zich tijdelijk terug uit de openbaarheid vanwege alle bedreigingen.