Nieuws/Binnenland
1185004584
Binnenland

Schippers niet vervolgd voor fatale aanvaring op Rijn

DEN HAAG - De schippers van een vrachtschip en een roeisloep worden niet vervolgd voor een dodelijke aanvaring op de Rijn bij Valkenburg in Zuid-Holland. Het OM heeft besloten de zaak niet voor de rechter te brengen.

Bij de aanvaring op de Rijn in Zuid-Holland raakten op dinsdagavond 13 oktober zeven inzittenden van een roeisloep te water. Een van de roeiers overleed als gevolg van het ongeluk. De duwbak voer richting Katwijk. Ter hoogte van de Joop van der Reijdenbrug in Valkenburg kwam die in aanvaring met een roeisloep die vanuit de tegenovergestelde richting kwam.

De schipper van de betrokken duwbak kan geen verwijt worden gemaakt. Hij heeft volgens alle regels gehandeld, concludeert het OM na uitgebreid onderzoek. Voor de stuurman van de roeisloep geldt dat hij onvoldoende rechts heeft gevaren en dat hij de duwbak niet heeft gezien. „Hoewel de consequenties daarvan zeer ernstig waren, concludeert het OM dat een strafrechtelijke vervolging niet op zijn plaats is.”

Beide schippers verklaren elkaar niet gezien te hebben. Uit onderzoek blijkt dat de roeisloep voor de schipper van de duwbak nauwelijks was te zien. De schipper van de roeisloep had er bij het naderen van de brug rekening mee moeten houden dat een vaartuig vanuit de andere richting onder de brug door zou kunnen komen. Dat heeft deze schipper niet gedaan, stelt het OM vast.