Nieuws
1185084
Nieuws

Recept van donderdag 1 nov 2012

Bossche koek

undefined

Ingrediënten: 250 g fijn roggemeel ~ 100 g patentbloem ~ 1½ tl baksoda (zuiveringszout) ~ 2 tl kaneel ~ 1 tl gemberpoeder ~ ¾ tl gemalen kardemom ~ ½ tl versgeraspte nootmuskaat ~ 1?8 tl gemalen foelie ~ 1?8 tl gemalen kruidnagel ~ 200 g keukenstroop ~ 125 g honing ~ 50 g ruwe rietsuiker ~ 150 ml karnemelk, lauwwarm ~ 40 g hagel- of parelsuiker

1. Verwarm de oven voor op 160?C. Zeef het roggemeel met de bloem, baksoda en specerijen in een grote kom.

2. Doe de keukenstroop, honing en rietsuiker in een steelpan en verwarm zachtjes, al roerend, totdat het gelijkmatig vloeibaar en niet meer stroperig is. Laat iets afkoelen, roer het goed door en giet het over het droge mengsel. Schenk de karnemelk erbij en roer grondig tot er een glad en egaal gekleurd deeg ontstaat zonder lichte strepen.

3. Doe het deeg in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bestrooi met de hagelsuiker en bak de koek in ongeveer 1 uur gaar.

4. Haal de koek uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster. Wikkel de koek in meerdere lagen plasticfolie en bewaar in een goed afgesloten trommel. Laat de koek zo minstens twee dagen rijpen. Serveer in plakken, besmeerd met boter.

BEREIDING 80 minuten (+ 2 dagen rijpen)

Zoet doet goed

Alle recepten komen uit Het Nederlands Bakboek. Recepten en historische verhalen voor de thuisbakker (€ 29,95, Kosmos Uitgevers, ISBN 978 90 215 5260 6)