Nieuws/Binnenland
1185423
Binnenland

Zorg dat je uit de zorg blijft

Wat U Raakt: Betaalbaar fit

Nederlanders zijn te zwaar, eten en drinken te veel, bewegen te weinig en zijn verslaafd aan zorg. Wie doet er nog wat aan z’n conditie? Mail mij!

Bij alle commotie over het zorgbedrog van Rutte c.s. lijkt het alsof wij vergeten zijn dat wij zelf de sleutel in handen hebben: zorg dat je uit de zorg blijft! Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Leef gezond.

Als het onontkoombare noodlot je treft, is dat erg genoeg. Maar het is nooit te laat om te stoppen met roken, drinken te matigen, wat gezonder te gaan eten. Dertig minuten per dag beweging. Elke dag groente en minstens twéé stuks fruit.

Ik zie steeds meer baggervette kinderen, hanggrut dat kennelijk alleen nog maar voor het scherm zit. Veel (te) dikke ouderen ook, niet meer in beweging te krijgen. Zo zonde! De tijd dat sport een luxe was voor de welgestelden, dat de overheid moest bijspringen en modale mensen fitness niet konden betalen, ligt achter ons.

Ook in mijn woonbuurt is laatst zo’n BasicFit-sportclub geopend: onbeperkt fitnessen voor het hele gezin voor 15 euro per maand. Zeven dagen in de week open. En, belangrijk ook: een ongedwongen, sportieve sfeer!

Geen extra’s

De prijsvechter onder de sportclubs blijkt een regelrechte hit. Er komen er steeds meer. De club heeft geen douches, geen sauna of bubbelbaden, ook geen bar met dure sportdrankjes, alle onnodige extra’s zijn achterwege gelaten en een kastje voor je kleren kost 20 cent.

Maar dan: joggen op zo’n licht verende loopband, roeien, spinnen, fietsen en trainen met topkwaliteit fitness-machines of met losse gewichten, het kan er allemaal. Het aardige is dat de lidmaatschapskaart niet aan een persoon gebonden is, slechts aan een adres. Dat betekent dat het hele huisgezin op die ene kaart mag fitnessen, alleen niet iedereen tegelijk.

’Dit concept heeft de toekomst’, zei mij van de week fitnessgoeroe Chris Visser, grondlegger van alle sportscholen in Nederland, 72 jaar en topfit.

Bewegen in de buitenlucht is het fijnst. In de vrije natuur, de frisse lucht. Maar het weer laat dat niet altijd toe. Bovendien: Nederland werkt! Velen komen pas na zessen van hun werk. Dan zijn fitnessclubs een uitkomst. Overdag zie je er veel huisvrouwen. Kantoormensen ook, die hun lunchpauze gebruiken om wat te sporten.

Steeds meer bedrijven ’sponsoren’ het lidmaatschap van hun werknemers. Nu je voor 15 euro in de maand fit kunt blijven, is er geen excuus meer. Zelfs een arme student kan dat betalen.

Hoe blijf je fit? Is er voldoende aandacht voor gezond bewegen? Valt er nog te ontkomen aan Rutte’s genivelleerde zorg? Zijn bedrijven actief genoeg? En hoe zit het met de sportmogelijkheden bij u in de buurt?