1185691
Binnenland

Defensiehelikopter vliegt tegen bliksemdraden

Alle huizen Culemborg hebben weer stroom

De helikopter is veilig geland.

De helikopter is veilig geland.

CULEMBORG - UPDATE - Alle huizen en bedrijven in Culemborg hebben weer stroom na de grote stroomstoring van maandagavond. Een woordvoerster van netbeheerder Liander meldt dat de elektriciteitsvoorziening in het getroffen gebied weer volledig hersteld is.

De helikopter is veilig geland.

De helikopter is veilig geland.

De stroomstoring ontstond maandagavond toen een Apache-helikopter bij een laagvliegoefening tegen bliksemdraden vloog boven een hoogspanningsleiding in Zoelmond. De beschadigde draden worden in de komende dagen vervangen, maar dat zal geen gevolgen hebben voor de elektriciteitsvoorziening.

Door de botsing zaten na 19.00 in en rond Culemborg op het hoogtepunt meer dan 24.000 huishoudens zonder stroom. Rond kwart voor 1 ’s nachts begon de stroomvoorziening weer op gang te komen.

Volgens Defensie zijn er geen gewonden gevallen en is het toestel na de botsing veilig geland in een weiland. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid meldde in eerste instantie dat de helikopter tegen een mast was gevlogen, maar het gaat dus om een bliksemafleider. De zogenoemde bliksemdraden liggen nu over de hoogspanningskabels, zei een woordvoerster van netbeheerder Liander. Die moesten worden verwijderd en dat was een flinke klus.

Nadat het toestel de kabel had geraakt, besloot de bemanning een voorzorgslanding uit te voeren in een weiland. Technici gaan kijken of het toestel op eigen kracht verder kan vliegen.

De luchtmacht oefent geregeld in het rivierengebied. De Apache-helikopter was in het kader van de oefening Decisive Thunder 2017 bezig met een laagvliegoefening in de avond. Het is nog niet bekend waardoor de helikopter de bliksemafleiders raakte. Dat wordt nog onderzocht, zei een woordvoerder van de Luchtmacht. Medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid beginnen maandagavond ter plekke nog met een verkennend onderzoek.

Speciaal telefoonnummer

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid waarschuwde om niet te bellen als het niet nodig is, het mobiele netwerk was overbelast. Ook adviseerdede veiligheidsregio gas en elektrische apparaten uit te zetten die tijdens stroomuitval aanstonden. ,,Check of uw buren hulp nodig hebben”, twitterde de organisatie verder. Er is een speciaal telefoonnummer opengesteld voor vragen over de stroomstoring. Mensen die dit nummer - 14024 - bellen, moeten als plaatsnaam Nijmegen inspreken.

Winkel bestormd

In het door een grote stroomstoring getroffen gebied in Gelderland kwam maandagavond overal extra toezicht en hulp op gang. Medewerkers van een supermarkt in Tiel zeiden op Facebook dat een groep jongeren hun winkel heeft bestormd. De deuren werden gebarricadeerd met winkelwagens.

De stroomstoring heeft maandagavond ook gevolgen voor het treinverkeer. Tussen Beesd en Geldermalsen en tussen Geldermalsen en Tiel rijden geen treinen. Het is nog niet bekend hoe lang dit zal duren, zegt de NS.

Ook in 2007 ging het mis

In 2007 vloog een Apache-helikopter tegen een hoogspanningsmast in de Bommelerwaard. Het ongeluk gebeurde destijds ook tijdens een oefening van Defensie. Ruim 50.000 huishoudens zaten dagen zonder stroom. Dat leidde tot een miljoenenschade. De piloten van de helikopter kregen destijds een taakstraf voor hun onvoorzichtige gedrag.