Nieuws/Binnenland
1185901
Binnenland

null

Lening verbouwing huis en tuin. Fiscaal aftrekbaar?

Ik ga een stuk aanbouwen aan mijn huis, waar ik al 20 jaar in woon, waardoor de tuin ook zeer ingrijpend op de schop moet. Hagen, hekwerken en geroooide bomen vervangen en nieuwe terrassen aanleggen. Zijn de rente kosten (aanbouw en tuinrenovatie) in dit geval (omdat ik er al lang in woon en het voor mij dus geen nieuw huis is) ook nog aftrekbaar en hoe moet ik te werk gaan?

Ja u kunt de rente van een lening die u voor uw verbouwing afsluit, aftrekken.

Wanneer u geld leent voor de aankoop, het onderhoud of de verbouwing van uw eigen woning en de tuin die daar bijhoort, dan is de rente van de lening in principe aftrekbaar. Met eigen woning wordt in dit verband het huis bedoeld waarin u ook werkelijk het merendeel van de tijd woont, dus niet een vakantiewoning.

Uit uw mail maak ik op dat u een grote verbouwing aan het voorbereiden bent van uw eigen woning. U woont al 20 jaar in deze woning en een deel van het geleende geld is bestemd om de bij het huis horende tuin op te knappen. Dat is allemaal geen bezwaar; wanneer u hier geld voor leent mag u de rente van deze lening gewoon aftrekken.

U vraagt zich verder af hoe u dit moet doen.

Wanneer u volgend jaar uw aangifte invult beantwoordt u de vraag : hebt u de eigen woningschuld verhoogd voor verbouwing of onderhoud van de woning? met "Ja".

U kunt dan verder bij aftrekbare rente en financieringskosten de rente die u heeft betaald opgeven plus de eventuele financieringskosten die u heeft gemaakt voor het sluiten van de lening.

Heel veel succes met de verbouwing!

Met vriendelijke groet,

namens De Telegraaf

Regina de Valk

Klik hier voor de aparte pagina OverGeld belastingaangifte 2008.