Nieuws/Buitenland
1185980814
Buitenland

Eigenaar van vrachtschip op opsporingslijst na explosie Beiroet

BEIROET - De internationale politieorganisatie Interpol heeft twee mensen die verantwoordelijk waren voor het vervoeren van een grote hoeveelheid ammoniumnitraat naar Beiroet op de opsporingslijst gezet. De chemische stof zorgde in augustus vorig jaar voor een enorme explosie in de haven van de Libanese stad.

Het opsporingsbevel werd opgegeven in opdracht van de Libanese openbare aanklager Ghassan Khoury. Een zogenoemde „red notice” wordt door Interpol op verzoek van de autoriteiten uitgegeven om gevluchte personen op te sporen en te arresteren.

Volgens Interpol is het bevel uitgegeven voor de eigenaar van het schip en voor een Portugese handelaar die de lading in 2014 zou hebben gecontroleerd.

Slachtoffers

Bij de explosie kwamen op 4 augustus ruim 190 mensen om het leven en raakten 6000 anderen gewond. Ook raakten 300.000 mensen dakloos en werden grote delen van de stad verwoest. De explosie werd veroorzaakt doordat ongeveer 2750 ton ammoniumnitraat die in de haven lag opgeslagen tot ontploffing kwam. De chemische stof was niet goed opgeslagen.

Volgens de Libanese staatsmedia werd de hoeveelheid ammoniumnitraat in 2013 via het Russische vrachtschip de MV Rhosus naar Beiroet vervoerd. In eerste instantie was de lading voor Mozambique bedoeld, maar vanwege financiële problemen van de eigenaar stopte de boot zijn tocht in Libanon.

De Libanese autoriteiten hebben nog geen verklaring gegeven voor het langdurig, onveilig opslaan van de chemische lading de haven van Beiroet.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop