Nieuws/Buitenland
1186104141
Buitenland

Condor blijkt in staat tot aseksuele reproductie

SAN DIEGO - Californische condors kunnen zich voortplanten zonder te paren, blijkt uit onderzoek door natuurwetenschappers verbonden aan de dierentuin San Diego, in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Heredity.

Tijdens een routineanalyse van biologische monsters van de Californische condors in het fokprogramma van de dierentuin ontdekten de wetenschappers dat twee condorkuikens waren uitgekomen uit onbevruchte eieren. Beide condorkuikens bleken genetisch verwant aan hun moeder, maar geen van beide vogels was genetisch verwant aan een mannelijke condor in de dierentuin.

De twee kuikens zijn de eerste twee gevallen van aseksuele voortplanting, of parthenogenese, die zijn bevestigd in de Californische condor, aldus de dierentuin. „Dit is een zeer zeldzame ontdekking. Aseksuele voortplanting is bekend bij andere diersoorten, vooral bij reptielen en vissen, maar bij vogels is het zeer zeldzaam”, zei Cynthia Steiner, een van de onderzoekers.

Extra bijzonder is dat beide vrouwelijke vogels continu gehuisvest waren met vruchtbare mannelijke partners, waarmee ze al kuikens hadden geproduceerd. Aseksuele voortplanting is nooit eerder bevestigd bij een vogelsoort waarbij de vrouwelijke vogel toegang had tot een partner. „Op een gegeven moment besloten ze om de een of andere reden ook over te gaan tot aseksuele reproductie”, zei Steiner.

De Californische condor is een van ’s werelds zeldzaamste vogelsoorten, maar de populatie neemt toe. Volgens Steiner zijn er nu ongeveer 500 Californische condors, waarvan er ongeveer 200 in gevangenschap leven en 300 in het wild.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop