Nieuws/Binnenland
1186157636
Binnenland

Vader IS’er: ’Mijn leven gaat eindelijk weer door’

DEN HAAG - „Mijn leven gaat eindelijk weer door.” Dat zei Bert Klijn maandag na afloop van de uitspraak van de rechtbank in Den Haag, dat Nederland IS-kinderen moet terughalen uit de opvangkampen in Noord-Syrië. De geëmotioneerde Klijn zei heel gelukkig te zijn.

Zijn dochter vertrok in 2015 op 19-jarige leeftijd naar het kalifaat. Ze kreeg daar twee dochters, eentje is drie jaar en de ander is bijna twee.

Volgens Klijn is zijn dochter „uit naïviteit” naar het strijdgebied vertrokken, volgens hem dacht ze dat ze daar in een ziekenhuis zou gaan werken. Ze trouwde met een IS-jihadist en samen kregen ze twee kinderen. „Geweldige meiden”, zegt hij over de twee kleintjes. „Ik heb ze nog nooit in het echt gezien, maar wel op foto’s en video’s. Ze weten dat ik hun opa ben.”

Met het oordeel van de rechter lijkt de terugkeer van zijn dochter en kleinkinderen naar Nederland een stuk dichterbij. Klijn weet dat zijn dochter de cel in moet als ze terugkeert. „Ze bereidt haar kinderen daar al op voor, ze weten al dat ze bij opa en oma komen wonen, omdat mama een tijdje weg moet.”