Nieuws/Binnenland
1186538968
Binnenland

’Medio april eerste testvakantie op Rhodos’

Proefreisjes naar Middellandse Zee

DEN HAAG - Het kabinet en de reissector beginnen in april met ’proefreisjes’, die moeten uitwijzen hoe vakanties naar het buitenland straks weer veilig kunnen worden opgestart. „Samen met Europese vaccinatie- en testbewijzen moeten reizen hiermee zo snel als mogelijk weer kunnen”, zegt het ministerie van Infrastructuur.

Tot 15 mei blijft het reisadvies negatief en vraagt het kabinet mensen om niet te reizen. Voor de periode daarna wil het kabinet toewerken naar specifieke reisadviezen per land, waardoor versoepelingen mogelijk zijn voor bestemmingen met een laag besmettingsrisico.

Op 10 april start een eerste fase van deze proeven met een pakketreis naar Rhodos, waar reizigers het resort niet verlaten. Onder andere Transavia en Sunweb doen mee. Op dit moment wordt een tweede pakketreis met iets meer bewegingsvrijheid voor reizigers uitgewerkt.

„Tijdens deze vakantie houden de toeristen zich aan alle bestaande regels en protocollen. Voor vertrek moet een negatieve pcr-test worden afgegeven en voor terugkeer ook. Na thuiskomst gaan reizigers in thuisquarantaine”, aldus een woordvoerder.

In een later stadium zullen er volgens het ministerie ook proefreizen komen voor auto-, cruise- trein- en busvakanties. Deze onderdelen worden nog uitgewerkt. De kosten voor deelname aan de reis zijn voor de reiziger zelf, de reisorganisaties dragen de kosten voor de (snel)testen.

Een onafhankelijk onderzoeksbureau zal de testreizen evalueren. De bevindingen moeten eind april worden opgeleverd. Zo nodig kan het RIVM de proefreizen afblazen, als de besmettingen te hoog zijn.

ANVR

Reiskoepel ANVR treft al langer voorbereidingen voor de eerste vakantiepilot naar het Griekse eiland Rhodos. De coronaproof vakantie bestaat uit een achtdaagse all-inclusive pakketreis naar Rhodos, uitgevoerd door Sunweb en Transavia.

Tijdens de proefvakantie verblijven de Nederlandse testtoeristen in het resort Hotel Mitsis Grand Beach. Er zijn geen andere gasten aanwezig naast het hotelpersoneel. Alle faciliteiten op het resort zijn open. Ze moeten zich houden aan de regels en het resort niet verlaten, aldus Sunweb. Ook TUI en Corendon doen in een latere fase mee

Geïnteresseerden kunnen zich vanaf woensdag aanmelden. Er is voor de eerste pilot plaats voor 189 vakantiegangers die voldoen aan door de Nederlandse overheid gestelde criteria. Kinderen en bejaarden zijn uitgesloten.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop