Nieuws/Buitenland
1188382737
Buitenland

Asregen boven Palermo

Hevige bosbranden in Italië: brandweer moest al 800 keer uitrukken

ROME - De brandweer in Italië heeft de handen vol aan bosbranden, vooral in het zuiden van het land. De afgelopen 24 uur moesten brandweerlieden 800 keer uitrukken.

Alleen al op het eiland Sicilië moest de brandweer 250 keer in actie komen, waarvan vijftig keer bij de oostelijke kuststad Catania. Daar ging een badplaats in vlammen op. De bij toeristen populaire luchthaven bij Catania werd tijdelijk stilgelegd. Een onbekend aantal mensen moest hun woning verlaten onder dreiging van het vuur. Ongeveer 150 mensen die bij Catania ingesloten raakten door de vlammen werden met een politieboot in veiligheid gebracht.

Ook rond Palermo braken branden uit, waardoor het as regende boven de Siciliaanse hoofdstad. Er woeden ook bosbranden in de zuidelijke regio’s Puglia, Calabria en Campania en in de regio Lazio, met daarin de hoofdstad Rome. Eerder was het eiland Sardinië al hard getroffen.

Volgens het Wereld Natuur Fonds ontstaan 96 procent van de bosbranden in Italië door menselijk handelen en is slechts 4 procent van de branden door de natuur zelf ontstaan. De bosbranden ontstaan ofwel per ongeluk, omdat mensen niet goed opletten en riskante dingen doen zonder daarvan de gevolgen in te zien (zoals het weggooien van een brandende peuk of het verbranden van een stuk van je eigen landgoed als je het wil schoonmaken), ofwel de branden worden expres aangestoken.

Ook Alessandro Paola van de noodcentrale van de brandweer heeft tegen het Italiaanse persbureau AGI gezegd dat veel bosbranden zijn aangestoken en dat ze moeilijk zijn in te dammen. Paola stelt dat er vaak sprake is van pyromanen die zonder enig persoonlijk voordeel branden aansteken omdat ze gewoon willen zien hoe het vuur zich uitbreidt.

De autoriteiten verwachten zaterdag het hoogste brandrisiconiveau voor Oost- en Noord-Sicilië, bij temperaturen rond de 40 graden. Naar verwachting duurt de hittegolf nog de hele week. Er worden in Italië behalve helikopters vaak Canadair CL 415 blusvliegtuigen ingezet. Het zijn watervliegtuigen die ruim 6000 liter water kunnen vervoeren en binnen de 30 seconden op zee kunnen worden volgetankt.