Nieuws/Buitenland
1188548964
Buitenland

Taliban en Verenigde Staten ruilen gevangenen uit

Mark Frerichs werd ontvoerd in Afghanistan in 2020.

Mark Frerichs werd ontvoerd in Afghanistan in 2020.

KABUL - De Taliban en de Verenigde Staten hebben een gevangenenruil uitgevoerd. De Amerikaanse ingenieur Mark Frerichs is vrijgelaten in ruil voor Haji Bashir Noorzai, een Afghaanse stamleider die de Taliban financieel heeft gesteund.

Mark Frerichs werd ontvoerd in Afghanistan in 2020.

Mark Frerichs werd ontvoerd in Afghanistan in 2020.

De ruil werd maandagochtend bekendgemaakt door de extremistische beweging en in de middag bevestigd door een medewerker van de Amerikaanse regering. Aan de ruil op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul gingen volgens de Taliban lange onderhandelingen vooraf.

Noorzai steunde de Taliban toen zij in de jaren negentig voor het eerst aan de macht waren. Hij werd na de eeuwwisseling door de Amerikaanse regering ingehuurd als undercoveragent. In 2005 werd de man in de VS opgepakt voor het smokkelen van 50 miljoen dollar aan heroïne. Hij werd veroordeeld tot levenslang. Volgens Afghaanse staatsmedia was Noorzai een van de laatste Afghanen die vastzaten in het militaire detentiekamp Guantánamo Bay.

Frerichs, een veteraan van de Amerikaanse marine, werkte volgens de VS in Afghanistan als civiel ingenieur aan bouwprojecten toen hij in februari 2020 werd ontvoerd. De VS hebben lang aangedrongen op zijn vrijlating, ook nadat de Taliban in augustus 2021 de macht in Afghanistan grepen en de Amerikaanse troepen het land verlieten.

De VS en andere landen erkennen de Taliban-regering niet. De Amerikaanse regering heeft gezegd dat de Taliban hun legitimiteit moeten „verdienen.” Frerichs’ vrijlating werd door Washington omschreven als een belangrijke en niet-onderhandelbare prioriteit. „De Taliban moeten Mark onmiddellijk vrijlaten voordat ze ook maar enige overweging van hun aspiraties voor legitimiteit kunnen verwachten”, verklaarde president Joe Biden in januari.