Nieuws/Binnenland
1188617711
Binnenland

Woordvoerder Halsema: mogelijk waren er 10.000 mensen op de Dam

Mogelijk waren er 10.000 demonstranten op de Dam.

Mogelijk waren er 10.000 demonstranten op de Dam.

Amsterdam - Bij het massaprotest op de Dam van afgelopen maandag waren mogelijk twee keer zoveel betogers aanwezig als tot nu toe bekend is. Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema laat aan De Telegraaf weten dat de schattingen „uitkomen op 5000 tot 10.000 mensen.” De gemeente en politie gingen eerst uit van 250 tot 300 mensen.

Mogelijk waren er 10.000 demonstranten op de Dam.

Mogelijk waren er 10.000 demonstranten op de Dam.

Een goed ingevoerde bron van De Telegraaf weet dat de gemeentelijke afdeling die over crowdmanagement gaat van tevoren niet op de hoogte was gebracht van het protest, waardoor zij overvallen werden en geen maatregelen konden nemen.

In de meldkamer van de ’verkeerscentrale’ van de gemeentelijke afdeling verkeerstactiek, waar tientallen schermen hangen en verkeersstromen in Amsterdam in kaart worden gebracht en bij drukke evenementen maatregelen worden genomen, was men dan ook overvallen. „Op het drukste moment van de demonstratie waren er tussen 10.000 en 12.000 aanwezigen. Deze informatie is ook met het team van burgemeester Halsema gedeeld”, laat de bron weten.

Een woordvoerder van burgemeester Halsema zegt woensdagavond dat het werkelijke aantal demonstranten nog wordt onderzocht. Mogelijk blijkt dit hoger te liggen dan eerder bekend werd. „We onderzoeken dit nog, maar voor nu lopen de schattingen uiteen van 5000 tot 10.000 mensen.”

Drukte bekend bij politie

Binnen de politie was wel degelijk bekend dat meer mensen naar de Dam zouden komen, schrijft de NOS woensdag. Die informatie is doorgegeven aan de leiding. Tijdens een briefing ’s middags kregen agenten nog te horen dat er rond de 250 mensen zouden komen, terwijl binnen de politieorganisatie al werd uitgegaan van zo’n duizend deelnemers.

,,In Den Haag is hier het laatste woord nog niet over gezegd, kabinetsleden zijn woedend over de aanpak van burgemeester Femke Halsema'', zegt politiek commentator Wouter de Winther in de podcast Afhameren.