Nieuws/Binnenland

LOEY Awards voor Coolblue en eFaqt

Ondernemer Pieter Zwart van webwinkel Coolblue is gisteravond uitgeroepen tot beste ondernemer in de Nederlandse online industrie. Juryvoorzitter Reinout Oerlemans overhandigde hem de LOEY Award, dat staat voor Leading Online Entrepeneur of the Year.

Locatie was het vernieuwde Stedelijk museum in Amsterdam, dat pas over enkele weken haar deuren opent voor publiek. De LOEY Award is bedoeld voor ondernemers die miniaal vijf jaar actief zijn en in een van hun boekjaren minimaal 2,5 miljoen euro omzet of 250.000 euro winst maakten. Andere genomineerden voor de LOEY waren Marco Aarnink van Drukwerkdeal, Lex Beins van Cheaptickets, Maarten Beuker Andreae van TTY en Ralph Cohen van Ice Mobile.

Volgens de jury was het niet direct een uitgemaakte zaak, maar kwamen ze unaniem tot hun besluit. Oerlemans: „Onder leiding van Pieter Zwart heeft Coolblue een spectaculaire groei doorgemaakt. Het is uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf, met Europese ambitie en ultieme klantgerichtheid.”

Zwart bleef bescheiden en benadrukte dat hij het niet alleen doet, maar met een team van 310 medewerkers. Het geheim van Coolblue volgens de winnaar: „We willen constant verbeteren en houden ons bijna obsessief bezig met klanttevredenheid. Dat heb ik twaalf jaar geleden op de muur geschreven en dat is nog altijd mijn ultieme focus.” Zijn advies voor startende ondernemers: „Wees voldoende onderscheidend. Maar vooral: gewoon doen.”

Starters Award

Behalve de LOEY Award werd er ook een LOEY Starters Award uitgereikt, die open staat voor iedereen die minimaal een en maximaal vier jaar onderneemt en het laatste boekjaar minimaal 50.000 euro heeft omgezet. Christiaan Henny van eFaqt kwam als winnaar uit de bus.

Andere genomineerden waren Kim van den Wijngaard van Olery en Christian van Someren van online supermarkt Truus.nl, dat tussen nominatie en uitreiking failliet ging. De jury benadrukte dat hij wel genomineerd bleef: „Ondernemen gaat om risico’s nemen. Je kunt alles goed doen en het kan toch mislukken. Goed ondernemen uit zich niet alleen in of het uiteindelijk lukt. Je kunt geluk niet zelf creëren, je moet het ook hebben.”

Winnaar Christiaan Henny had zelf jarenlang leerproblemen en biedt met zijn bedrijf online leerondersteuning aan scholieren en studenten. „Leren is een simpel trucje. Hoe meer mensen we kunnen helpen, des te beter. Als ondernemer leer ik steeds meer mijn beperkingen kennen. Het is de kunst mensen om je heen te verzamelen die dat opvullen. Mijn eigen kracht? Ik houd ervan iets te verkopen waar ik volledig achter sta. Ik ben optimist tot in de kist.”