Nieuws/Buitenland
1190213845
Buitenland

’Russische dissident Aleksej Navalni vergiftigd’

MOSKOU - De Russische Kremlincriticus en corruptiebestrijder Aleksej Navalni is in kritieke toestand in een ziekenhuis in Omsk opgenomen. Hij is volgens zijn woordvoerster zeer waarschijnlijk vergiftigd. Via sociale media zijn beelden verspreid waarop Navalni kermt van de pijn in een vliegtuig. Het toestel maakte daarom een noodlanding in Omsk. Woordvoerster Kira Jarmisj is ervan overtuigd dat Navalni is vergiftigd en zei dat hij het bewustzijn al in het vliegtuig heeft verloren en nu op de intensive care ligt.

De Russische autoriteiten zeggen indien gewenst bereid te zijn een behandeling in het buitenland te overwegen van de politicus en Kremlincriticus. Regeringswoordvoerder Peskov zei te hopen dat Navalni, die in coma ligt, snel herstelt. Tests moeten uitwijzen of Navalni is vergiftigd zoals zijn woordvoerster Jarmisj stelt.

Het zou volgens Jarmisj niet de eerste keer zijn. Ze zei dat vorig jaar al een poging is gedaan hem te vergiftigen in de gevangenis. De 44-jarige Navalni is de voorman van de liberale oppositie tegen de regering van president Vladimir Poetin. Hij heeft op internet een aanhang van miljoenen en heeft vaak tienduizenden mensen op de been gebracht om tegen het regeringsbeleid te demonstreren. Navalni heeft ook veel vijanden in kringen van machtige oligarchen door zijn publicaties op internet van zijn onderzoeken naar corruptie en machtsmisbruik.

Politie op intensivecareafdeling

Een hoofdarts in het ziekenhuis heeft tegen journalisten gezegd dat Navalni’s toestand ernstig maar stabiel is, zonder iets over de mogelijke oorzaak te zeggen. Artsen in het Siberische Omsk onderzoeken of en hoe Navalni is vergiftigd. Ze denken daarbij ook aan voedselvergiftiging. Jarmisj klaagt op Twitter dat de artsen opzettelijk terughoudend zijn en dat het op de intensivecareafdeling wemelt van de politieagenten. Navalni ligt volgens haar in coma aan de beademing. Jarmish denkt dat Navalni is vergiftigd met een stof die in zijn thee is gedaan, omdat dat het enige was dat hij had gedronken.

In 2013 werd hij bij verkiezingen voor de burgemeester van Moskou tweede met 27 procent van de stemmen. Hij is vooral onder jonge Russen populair. Volgende maand zijn er regionale verkiezingen in Rusland. In het Russische Verre Oosten zijn al geruime tijd massale protesten tegen de regering van Poetin.

De oppositieleider was bezig zich voor te bereiden op die stembusgang en kandidaten te selecteren om te gaan steunen. De autoriteiten werken Navalni doorgaans tegen met onder meer huiszoekingen en met beschuldigingen. Hij is onder meer veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens fraude. Navalni is pas nog aangeklaagd omdat hij op internet een 93-jarige oorlogsveteraan zou hebben beledigd. In 2017 moest hij zich in een gespecialiseerd ziekenhuis in Spanje aan een oog laten opereren, nadat iemand een chemische stof in zijn gezicht had gegooid en hij aan een oog blind dreigde te worden.