Nieuws/Buitenland
1190305811
Buitenland

Minitornado's zorgen voor schade in noorden van Frankrijk

CALAIS - Het dorp Bihucourt bij de Noord-Franse havenstad Calais is zondagavond getroffen door een minitornado. Het gemeentebestuur van de regio Pas-de-Calais zegt dat slechts één persoon lichte verwondingen heeft opgelopen door het noodweer, maar dat de tornado wel grote schade heeft aangericht aan veel huizen en de infrastructuur in het gebied.

Op beelden op YouTube is te zien hoe de tornado zich als een zwarte wolk in de lucht boven Bihucourt vormt. Andere beelden tonen welke ravage de wervelwind vanaf circa 18.00 uur aanrichtte. Tientallen daken werden van huizen geblazen en de straten lagen zondagavond bezaaid met dakpannen en omgewaaide bomen. Ook waaide een deel van het dak van de dorpskerk weg.

„Er zijn huizen die vernield zijn, daken eraf geblazen en huizen ingestort”, zegt burgemeester Benoît-Vincent Caille tegen nieuwszender BFMTV. Van de 150 huizen zijn er minstens 100 zeer zwaar beschadigd, of verwoest. Door de schade zullen „veel bewoners enkele maanden niet meer in hun huizen kunnen wonen”, aldus de burgemeester. De opruimingswerkzaamheden en wederopbouw gaan maandag van start, meldt hij verder.

In het dorp Hendecourt-les-Cagnicourt, eveneens in de regio Pas-de-Calais, en in Conty, in het departement Somme, richtten minitornado’s volgens media ook veel schade aan. In die dorpen zouden geen gewonden zijn gevallen.

Frankrijk bereidde zich al voor op een periode van stormen na een periode van ongebruikelijk warm weer.

De tekst gaat verder onder de tweets.

Vervolgens trok de storm, die gepaard ging met zware windstoten, over België. In Sint-Rijkers (Alveringem) lag anderhalf uur na het onweer nog steeds een dik pak hagel.

Ook in het nabijgelegen Gijverinkhove vielen grote hagelbollen uit de lucht.