Nieuws/Binnenland
1190796466
Binnenland

Treinen NS gaan niet meer rijden

LIVE | Maandag vanaf 00.00 uur tot 12.00 uur code oranje, ’ga niet de weg op’

HILVERSUM - Volgens Weer.nl is er zondag officieel sprake van een sneeuwstorm in ons land. De laatste keer dat dat gebeurde was in januari 2010. Op de Houtribdijk, tussen Enkhuizen en Lelystad, is zaterdag tussen 23.00 uur en middernacht een uur lang gemiddeld windkracht 8 gemeten in combinatie met sneeuwval.

Vanaf middernacht tot maandag 12.00 uur geldt de zogeheten code oranje in ons land, wegens uitgebreide gladheid. Dat meldt het KNMI zondag aan het eind van de middag.

Zondag geldt al het waarschuwingsniveau code rood vanwege het extreme winterweer. Dit in verband met slecht zicht, snijdende kou en de kans op vorming van „verkeersbelemmerende” sneeuwduinen.

Door de stevige oostenwind is er zondag sprake van een sneeuwjacht. Hierdoor kunnen er sneeuwduinen ontstaan die voor het verkeer gevaarlijke situaties opleveren. Bovendien is het zicht in de sneeuw slecht, mogelijk minder dan 500 meter, en is het voor het gevoel snijdend koud.

In de noordelijke kustgebieden en boven het IJsselmeer komen bovendien zware windstoten voor van 90 kilometer per uur. Hiervoor is code geel van kracht. Langs de Wadden kan een storm ontstaan.

„Komende nacht en maandagochtend is er nog wel steeds op uitgebreide schaal sprake van gladheid als gevolg van sneeuwduinen, ijsplaten en al eerder gevallen sneeuw”, aldus het KNMI.

22.32 uur Vliegverkeer Schiphol heeft ook maandag nog last van winterweer

Reizigers die maandag op Schiphol een vliegtuig moeten halen, moeten rekening houden met vertragingen of annuleringen. Dat zei een woordvoerster van Schiphol. Geadviseerd wordt om de site Schiphol.nl goed in de gaten te houden voor de laatste vluchtinformatie of contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. Volgens de site van Schiphol zijn er maandag enkele annuleringen en vertragingen, maar liggen de meeste vertrekkende vluchten nog op schema.

Op Schiphol regende het zondag annuleringen vanwege de hevige sneeuwval en harde wind. In totaal waren er zondag 150 annuleringen van vluchten van en naar Schiphol. Ook waren er de hele dag flinke vertragingen doordat toestellen eerst ijsvrij moesten worden gemaakt of doordat de startbaan moest worden schoongeveegd door sneeuwploegen. Ook binnenkomende vliegtuigen moesten hierdoor wachten met landen. Bovendien was er maar een baan, de Kaagbaan, in gebruik.

Ook Eindhoven Airport heeft last van het winterweer. De regionale luchthaven zegt tot maandagochtend 07.00 uur al het vliegverkeer te schrappen vanwege de sneeuwval.

20.34 uur Rechtszaken hof Arnhem- Leeuwarden gaan niet door vanwege winterweer

Vanwege het winterweer gaan maandag rechtszaken niet door. Nagenoeg alle zittingen die plaats zouden vinden op één van de zittingslocaties van hof Arnhem-Leeuwarden, dat betekent in Arnhem, Leeuwarden en Zwolle, worden niet gehouden, zo is op rechtspraak.nl te lezen.

„Het KNMI heeft code oranje afgegeven, veel treinen vallen uit, dus is het niet verantwoord om mensen naar zittingen toe te laten komen”, zo staat er. Iedereen die dit aangaat, wordt geïnformeerd.

Andere rechtbanken laten weten dat zaken wel doorgaan. De rechtbank Overijssel twittert: „De zittingen van onze rechtbank @RbOverijssel gaan morgen gewoon door. Mochten partijen niet naar de rechtbank kunnen komen, dan kan een online-zitting wellicht een oplossing bieden. Partijen kunnen hiervoor contact opnemen met de betreffende griffie. #codeoranje.”

In Gelderland gaan de zittingen bij de rechtbank Gelderland ook „gewoon” door. „Mocht u niet naar de rechtbank kunnen komen, neem dan morgenochtend contact met ons op”, zo vraagt de rechtbank.

De rechtbank Noord-Nederland schrijft op rechtspraak.nl dat ongeacht welke weercode de gebouwen open zijn voor zaken die geen uitstel dulden. Bij code geel gaan alle zittingen bij de rechtbanklocaties Assen, Groningen en Leeuwarden door. Bij code oranje en rood wordt dat anders. Bij code oranje zijn de gebouwen open voor medewerkers en procesdeelnemers, en vinden zittingen zoveel mogelijk doorgang. En bij code rood worden de gebouwen gesloten, met uitzondering voor (spoed)zaken die geen uitstel dulden.

20.16 uur Vergadering Veiligheidsberaad digitaal

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, komen maandag niet fysiek maar digitaal bij elkaar, vanwege het winterweer, zo laat een woordvoerster zondag weten. Het overleg is tussen 15.00 en 16.00 uur.

Op de agenda van de vergadering staat een advies van het Outbreak Management Team (OMT) over demonstreren. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio hadden het OMT gevraagd om dat advies, omdat ze willen weten op welke manier demonstreren verantwoord is qua volksgezondheid in tijden van corona. Demonstreren is een grondrecht in Nederland. Justitieminister Ferd Grapperhaus is niet bij het digitale beraad aanwezig.

De burgemeesters gaan het ook hebben over het bestel- en afhaalsysteem dat winkels vanaf woensdag kunnen gebruiken. Klanten mogen vanaf woensdag online of telefonisch producten bestellen bij niet-essentiële winkels en die daar later afhalen (’click & collect’). De winkels zijn dan niet geopend, maar kunnen toch contact onderhouden met klanten. Het Veiligheidsberaad gaat nader in op de regels voor dit systeem en de handhaving daarvan.

Waarschijnlijk komt de avondklok maandag ook weer aan de orde, want de eerste termijn voor die maatregel loopt woensdag af. Normaal gesproken geeft beraadsvoorzitter Hubert Bruls na afloop een toelichting aan de pers. Hoe dat deze keer wordt vormgegeven wordt nog bepaald.

19.17 uur Geen ochtendkranten Mediahuis en DPG Media door extreem weer

Het is helaas niet mogelijk om de printeditie van De Telegraaf maandag te verspreiden en aan huis te bezorgen bij onze abonnees. Onze excuses hiervoor. De papieren editie is wel online te lezen.

Een dergelijke onderbreking van de dagbladdistributie als gevolg van extreme weersomstandigheden is zeer uitzonderlijk. Ook de kranten van DPG Media (waaronder De Volkskrant en het AD) worden maandag niet bezorgd.

18.40 uur Voor het eerst in twee jaar landelijke ijsdag

Voor het eerst in twee jaar is er sprake van een landelijke ijsdag. Dat is het geval als de temperatuur in De Bilt de hele dag niet boven de 0 graden komt. De laatste keer was op 24 januari 2019; 746 dagen geleden. Dat meldt Weer.nl.

De eerste officiële ijsdag is de eerste van een hele serie. Mocht het minstens vijf dagen blijven vriezen en komt het drie nachten tot strenge vorst met minima onder -10, dan mogen we spreken van een officiële koudegolf. De kans op een officiële koudegolf is volgens Weer.nl circa 70 procent. In het oosten is 90 procent kans op een regionale koudegolf.

Het aantal ijsdagen, waarop het de hele dag blijft vriezen, neemt snel af. Gemiddeld telt een winter in De Bilt nu zes ijsdagen. Tussen 1961 en 1990 was dit gemiddelde nog elf ijsdagen en halverwege vorige eeuw veertien.

18.22 uur Veel basisscholen maandag dicht door winterweer

Een groot aantal basisscholen in het hele land blijft maandag nog dicht omdat veel docenten de scholen niet kunnen bereiken wegens het winterse weer.

Zo maakte de Stichting Katholiek Onderwijs West-Friesland (SKOWF), waaraan 23 basisscholen zijn verbonden, bekend dat de scholen maandag gesloten blijven. „Het KNMI heeft de weersverwachting voor vannacht en morgen tot het middaguur bijgesteld naar code oranje vanwege uitgebreide gladheid. Dit betekent dat Rijkswaterstaat adviseert niet de weg op te gaan. SKOWF volgt dit advies op, de scholen van SKOWF blijven morgen 8 februari dicht voor de veiligheid van iedereen. Er is geen fysiek onderwijs, onderwijs op afstand en noodopvang.” aldus de stichting in een brief aan de ouders.

De stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel (OOadA, met 22 scholen) laat eveneens weten de schooldeuren niet te openen. „Omdat onzeker is of leraren en leerlingen hun school morgen (veilig) kunnen bereiken is zojuist besloten (in samenspraak met de andere A’damse schoolbesturen) dat onze scholen morgen gesloten blijven en we het online onderwijs met een dag verlengen voor zover mogelijk”, aldus het bestuur.

Ook scholen in onder meer Den Haag, Utrecht en Rotterdam laten de ouders en verzorgers van hun leerlingen weten dat de school niet open gaat. Voor sommige ouders met cruciale beroepen is er noodopvang, maar dat is lang niet voor iedereen geregeld. Zo laat de OOadA weten dat er geen noodopvang is „omdat de nieuwe corona-regels van ons verlangen om leerlingen van verschillende groepen niet te mengen.”

Volgens de PO-raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, zijn de scholen maandag in principe gewoon open, nadat ze lang tijd dicht waren geweest wegens de lockdown. Maar ook de PO-raad constateert dat veel scholen maandag gesloten blijven. „We krijgen steeds meer signalen dat leerkrachten de school niet kunnen bereiken. Het zou dan kunnen dat bepaalde scholen niet opengaan.” In dat geval is het volgens hem mogelijk dat de betreffende leerkrachten maandag op afstand les gaan geven.

De onderwijskoepel De Haagse Scholen in Den Haag heeft een bericht verstuurd naar alle aangesloten scholen zelf de keuze te maken: Maandag de school gewoon open doen om les te geven of anders onderwijs geven op afstand. „Voor sommige leerkrachten die ver weg wonen is het nu lastig naar school te komen. Het ov werkt niet goed en met de auto is het gevaarlijk”, aldus een woordvoerster.

18.17 uur Rijkswaterstaat strooide in een etmaal 30 miljoen kilo zout

Rijkswaterstaat heeft sinds zaterdag 18.00 uur al bijna 30 miljoen kilo zout uitgestrooid over de wegen. Naast 546 strooiwagens met sneeuwschuiver en 350 losse sneeuwschuivers zijn ook drie speciale calamiteitenmachines ingezet. Die bestrijden ijsplaten door onder hoge druk een warme zoutoplossing op het ijs te spuiten. Dat meldt Rijkswaterstaat rond 18.00 uur.

Vanwege de extreme weersomstandigheden is het zogeheten extreem weer-protocol van Rijkswaterstaat van kracht. „Dit houdt in dat we automobilisten met pech zo snel mogelijk van de weg halen en naar een verzorgingsplaats met faciliteiten brengen, zodat gestrande weggebruikers niet langer dan noodzakelijk achter de vangrail hoeven te staan.” Ook zet Rijkswaterstaat extra weginspecteurs in én extra mankracht in de verkeerscentrales.

Op de website Rijkswaterstaatstrooit.nl staan nog meer weetjes over strooizout. Zo is te zien dat dit seizoen tot nu toe 79.228.422 kilo zout is gestrooid en dat de wagens 249.135 kilometer hebben gereden. Het afgelopen etmaal was dat ongeveer 249.000 kilometer.

18.06 uur GGD heropent maandag test- en vaccinatielocaties

De GGD wil maandag haar test- en vaccinatielocaties heropenen. Vanwege het winterse weer waren de locaties zondag gesloten. Maar volgens de GGD wordt maandag met de regionale instanties gezorgd voor een veilige omgeving in en rondom de locaties.

Als er maandag alsnog code rood in een regio wordt afgegeven vanwege extreem winterweer, dan blijven test- en vaccinatielocaties in die regio gesloten, aldus de GGD. Daarnaast kunnen regio’s zelf besluiten om een locatie te sluiten vanwege de weersomstandigheden. Als een test- of vaccinatielocatie gesloten blijft, worden mensen met een afspraak gebeld.

Mensen die het niet zien zitten om naar een locatie te gaan vanwege het weer, kunnen het afspraak verzetten. Voor maandag 8 februari staan 30.000 testafspraken en 24.000 vaccinatieafspraken gepland, aldus de GGD.

17.50 uur Rijkswaterstaat: ook maandagochtend niet de weg op

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op ook maandagochtend niet de weg op te gaan. De rijomstandigheden blijven met name in het midden en noorden van het land onverminderd gevaarlijk, zo waarschuwt de dienst. „Ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat is een deel van de snelwegen nog moeilijk begaanbaar. We hebben te maken met zeer strenge winterse omstandigheden. Daarom is het advies zoveel mogelijk thuis te blijven.”

Vanaf middernacht tot maandag 12.00 uur geldt de zogeheten code oranje in ons land, wegens uitgebreide gladheid.

Het advies aan mensen die tóch de weg op moeten - bijvoorbeeld omdat ze een cruciaal beroep hebben - is om de weersverwachting en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. „Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen.”

17.35 uur Dak Vrijheidsmuseum Groesbeek ingezakt door sneeuwlaag

Het bijzondere dak van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is gedeeltelijk ingezakt door een grote hoeveelheid sneeuw die erop was gevallen. Volgens directeur Wiel Lenders heeft de collectie van het museum geen schade opgelopen. De brandweer heeft de sneeuw van het dak gehaald.

Het museum heeft een halfrond dak in de vorm van een parachute. De constructie bestaat uit kunststof lagen met daartussen lucht. De luchtdruk in het museumgebouw houdt het dak omhoog. Er waren zaterdag al maatregelen genomen om het dak te beschermen tegen de grote hoeveelheid sneeuw, maar zondagmorgen zakte een deel van de constructie toch in. Volgens het museum lagen er duizenden kilo’s sneeuw op het dak.

17.30 uur NS verwacht maandag ’mondjesmaat’ treinen te laten rijden

De treinen van NS zullen maandag „mondjesmaat” rijden. Dat meldt NS zondagmiddag. Zondag reden al een groot gedeelte van de dag treinen helemaal niet vanwege het extreme winterweer. De hevige sneeuwval en wind veroorzaken zondag veel storingen op het spoor. Reizigers wordt gevraagd, waar mogelijk, hun reis uit te stellen of een alternatief te zoeken.

„Een veilige en betrouwbare reis van onze reizigers en medewerkers staat voorop. Daarom hebben NS en ProRail samen moeten besluiten vandaag geen treinen meer te rijden. Wij kunnen reizigers op dit moment nog geen zekerheid geven over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie. Hiervoor zijn we afhankelijk van de verdere ontwikkeling van eventuele storingen op het spoor”, aldus de NS.

In het hele land treden sinds zondagochtend wisselstoringen op. „De wisselverwarming werkt, maar komt niet door de laag sneeuw. Hierdoor kunnen wissels niet meer bewegen. De storingsploegen van ProRail werken hard om dit op te lossen, maar de wind blaast de sneeuw weer terug in de wissels. De sneeuwval in combinatie met wind houdt de hele avond aan. De verwachting is dat we de storingen niet allemaal kunnen verhelpen en mogelijk kunnen de storingen zelfs terugkeren door dit specifieke weertype.”

NS noemt het lastig nu al een duidelijk beeld te geven over de situatie van maandag. „Voorop staat dat NS en ProRail zich tot het uiterste inspannen om storingen op te lossen zodat morgen treinen kunnen rijden.”

17.15 uur Thuisbezorgd weer aan de bak in Maastricht en overweegt bezorging elders

Maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl gaat in verband met de beperkte sneeuwval in Maastricht daar weer bezorgen. Dat laat een woordvoerder weten. Eerder op zondag besloot Thuisbezorgd.nl de eigen koeriers in grote steden niet meer de weg op te laten gaan in verband met het weer.

In sommige grote steden, zoals Rotterdam, bekijkt de bezorgdienst hoe het weer zich ontwikkelt voordat het een besluit neemt over het weer de weg op laten gaan van koeriers.

Thuisbezorgd.nl zegt ook de komende dagen het weer in de gaten te houden en actie te ondernemen waar nodig. „Veiligheid van onze bezorgers staat daarbij voorop”, zegt de woordvoerder.

Andere maaltijdbezorgers hebben de bezorging ook helemaal of ten dele stopgezet. Zo bezorgt Deliveroo niet overal meer de rest van de dag. Maaltijdbezorgers bekijken per plaats en per keer wat de situatie is. Bezorgdienst Uber Eats zegt het bezorgen door middel van koeriers die de Uber Eats app gebruiken voor de rest van de dag stop te zetten omwille van de veiligheid van de koeriers. Wanneer het veilig genoeg is om te bezorgen, zal Uber Eats de bezorging weer opstarten. Restaurants die via Uber Eats de mogelijkheid tot afhaal hebben of eigen koeriers gebruiken, blijven wel open.

15.50 uur Mensen blijven dicht bij huis, niet heel druk in natuurgebieden

Hoewel de sneeuw in de natuur prachtige beelden opleverde, was het zondag niet heel druk in de natuurgebieden. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer zijn mensen vooral in hun eigen buurt erop uitgegaan. „We hebben het idee dat mensen goed hebben geluisterd naar de waarschuwingen van de ANWB en het KNMI om niet de weg op te gaan. Het is ook flink koud. De meeste mensen genieten in de eigen omgeving met het gezin van de sneeuwpret. We hebben tot nu toe geen geluiden gehad van te drukke gebieden. Mensen zijn niet van heinde en verre gekomen om een gebied te bezoeken”, aldus een woordvoerder

In Lage Vuursche konden mensen lekker sleeen.

In Lage Vuursche konden mensen lekker sleeen.

Ook Natuurmonumenten heeft nog geen signalen gekregen over bijzonderheden in de natuurgebieden. „We hebben ook de indruk dat mensen vooral in hun eigen buurt blijven”, aldus een woordvoerster.

De gemeente Rheden heeft de toegangswegen naar de Posbank zondag voor gemotoriseerd verkeer afgesloten. Wandelen mag er wel in het populaire gebied, maar ook daar zijn geen berichten over grote drukte.

Staatsbosbeheer heeft in deze tijd ook oog voor de dieren. „Een beetje sneeuw en ijs kunnen dieren wel mee omgaan. Maar we houden het goed in de gaten voor als het lang aanhoudt.”

15.10 uur GVB schrapt alle trams en bussen

Het GVB heeft alle trams en bussen voor de rest van de dag geschrapt vanwege de weersomstandigheden. Vanochtend werden de meeste trams al naar binnen gehaald.

14.40 uur Auto’s blijven van spekgladde wegen slippen

Bij Rijkswaterstaat blijven de meldingen over ongelukken en slippartijen op de weg binnenstromen. Zondagmiddag stond de teller op 165, meldt de instantie die de snelwegen beheert.

Druk is het niet op de wegen, maar de gladheid is verraderlijk en leidt er op veel plaatsen toe dat auto’s en vrachtwagens hun grip verliezen. „Het blijft voornamelijk bij blikschade en voertuigen die van de weg zijn geschoven en niet verder kunnen”, aldus Rijkswaterstaat.

De wegbeheerder heeft mensen afgeraden de weg op te gaan, omdat het KNMI een weeralarm heeft afgegeven. Om de wegen zo begaanbaar mogelijk te maken voor mensen die toch noodzakelijke reizen moeten ondernemen door de sneeuw, rijden de hele dag strooiwagens rond. Samen hebben die tot nog toe al 24 miljoen kilo zout gestrooid. Dat is bijna een derde van de totale hoeveelheid strooizout die er dit seizoen tot nog toe doorheen is gegaan.

Door een ongeluk op de A4 ter hoogte van Zoeterwoude-Dorp is de hoofdrijbaan richting Den Haag afgesloten.

14.00 uur Treinen NS gaan niet meer rijden vanwege winterweer

De treinen van NS gaan zondag de rest van de dag niet meer rijden. NS en ProRail hebben daartoe besloten vanwege het aanhoudende winterweer.

„Op dit moment zijn er te veel storingen om een betrouwbare treindienst te kunnen bieden”, laat NS weten. Later op de dag volgt meer informatie over het treinverkeer op maandag.

Door het hele land zijn wisselstoringen. Storingsploegen proberen die wel te verhelpen, maar zolang het blijft sneeuwen ontstaan telkens nieuwe problemen. Wissels met een verwarmingssysteem vriezen gewoon vast, doordat er sneeuw tussen komt.

Treinen staan stil op Station Arnhem Centraal.

Treinen staan stil op Station Arnhem Centraal.

Reizigersvereniging Rover roept NS en andere openbaarvervoerbedrijven op om reizigers die zijn aangewezen op taxi’s financieel te compenseren. Vanwege de lockdown én de door het KNMI afgekondigde code rood zal het aantal gedupeerden niet heel hoog zijn.

„Het is niet de eerste keer en zal ook niet de laatste keer zijn dat het OV wordt genekt door extreem weer”, stelt directeur Freek Bos van Rover. „Als wij dit de komende jaren willen voorkomen, zullen investeringen nodig zijn.” Rover wijst erop dat extreem weer steeds vaker voorkomt door klimaatverandering en pleit voor een programma om het OV ’klimaatproof’ te maken.

13.50 uur Daklozenopvang Amsterdam blijft tot volgende week overdag open

De opvanglocaties voor dak- en thuislozen in Amsterdam blijven tot volgende week zondag ook overdag open. De gemeente liet zondag al weten dat de locaties vanwege de barre weersomstandigheden overdag open zou blijven. Dit is nu verlengd voor de rest van de week.

Alle dak- en thuislozen kunnen vanwege de coronamaatregelen ’s nachts in de noodopvang terecht. Veldwerk gaat dit weekend extra de straat op om dak- en thuislozen over te halen daarheen te gaan, meldt de gemeente.

De verruiming van openingstijden geldt voor alle opvanglocaties, behalve voor de locatie Schuitenhuis. De gemeente besluit eind van de week of de extra opvang verlengd moet worden.

Wethouder Simone Kukenheim (zorg): „Vanwege het barre winterweer is het nu niet verantwoord om lang buiten te verblijven. Door de lockdown zijn veel openbare locaties in de stad dicht waardoor daklozen overdag aangewezen zijn op inloop voorzieningen. Daarom hebben we besloten komende week alle opvanglocaties te openen. Uiteraard nemen we hierbij de coronamaatregelen in acht en schalen we op als zich risico’s voordoen.”

12.33 uur Wegenwacht al enkele honderden keren te hulp geschoten

De Wegenwacht is sinds middernacht al enkele honderden keren te hulp geschoten. Het gaat volgens een woordvoerder van de ANWB vooral om kapotte accu’s, maar ook vastgevroren spiegels (die inklapbaar zijn maar niet meer uitklappen).

Ongeluk op de A1 bij Baarn.

Ongeluk op de A1 bij Baarn.

De verkeersdienst verwacht dat het zondagmiddag nog drukker wordt. Maar houdt maandag helemaal rekening met een topdrukte.

„Dan zullen er veel mensen zijn die naar hun werk moeten en toch de weg opgaan.” De ANWB heeft voor maandag een kwart meer wegenwachters dan normaal ingezet.

12.06 uur NS weet niet wanneer treinen weer kunnen gaan rijden

Alle NS-treinen staan zondag stil door het barre winterweer. De NS kon rond het middaguur nog niet zeggen wanneer het treinverkeer kan worden opgestart. „We verwachten in de loop van de middag daar meer informatie over te kunnen geven.”

Sneeuw, wind en ijzel veroorzaken overal in het land storingen. Op veel plaatsen bevriezen bijvoorbeeld de wissels, doordat er sneeuw tussenkomt. „NS en ProRail werken er keihard aan om het treinverkeer waar mogelijk weer op te kunnen starten”, laat NS weten. „Dit gebeurt stap voor stap op de plekken waar dit mogelijk is en nog niet in het hele land. De veiligheid van onze reizigers en collega’s staat hierbij voorop.”

Spoorbeheerder ProRail laat op zijn website zien dat zelfs wissels die van een verwarmingssysteem zijn voorzien vastvriezen. „Hier zie je dat onze wisselverwarming het wel doet, maar simpelweg niet is opgewassen tegen de grote laag sneeuw”, schrijft ProRail bij een foto van een uitgeschakelde wissel. „De sneeuw die smelt, verandert in grote en vaste blokken ijs.”

Enkele regionale treinen van andere aanbieders rijden wel. Keolis startte aan het einde van de ochtend de treindienst tussen Zwolle en Kampen weer op. Arriva deed dat eerder al in Groningen en Friesland.

Groningers maken volop grappen op sociale media over het gebrek aan sneeuw in de provincie, waar net als in de rest van het land wel code rood van het KNMI van kracht is. „Ont-wrich-tend”, schrijft een twitteraar sarcastisch bij een foto van straatklinkers waar slechts een minuscuul poederlaagje op ligt.

11.29 uur ANWB: vooral in Overijssel spekgladde op- en afritten

In Overijssel zijn op- en afritten spekglad, meldt de ANWB rond 11.00 uur. De auto(snel)wegen zijn „zeer slecht” begaanbaar door de sneeuwophopingen. Daardoor is zelfs een strooiwagen vast komen te zitten.

In Limburg kan het ook glad zijn door ijzel. In het noordwesten van het land komen zware windstoten voor.

Op de Markerwaarddijk, tussen Lelystad en Enkhuizen, geldt een inhaalverbod en is de maximum snelheid op 70 kilometer per uur gezet.

10. 41 uur Nationaal Park De Hoge Veluwe gesloten om sneeuw

Nationaal Park De Hoge Veluwe blijft zondag gesloten vanwege de hevige sneeuwval. De sneeuw kan voor gevaarlijke situaties zorgen onder de hoge en oude bomen in het park. De directie verwacht bovendien weinig bezoekers, omdat er code rood is afgegeven en mensen dus aangeraden is om thuis te blijven.

De gemeente Rheden heeft de toegangswegen naar natuurgebied de Posbank en naar de heidevelden op het Rozendaalse Veld afgesloten. De heuvelachtige wegen zijn door de sneeuwval onbegaanbaar. Er wordt niet gestrooid omdat de natuur daar beschermd wordt en kwetsbaar is.

De dijk tussen Ophemert en Vuren in West Betuwe is ook dicht. De weg over de dijk is glad en bovendien was het er zaterdag erg druk met kijkers naar het hoge water. Meer dijkwegen zullen zondag gesloten zijn of worden, waarschuwen de waterschappen.

10.40 uur Temperatuur in hele land onder het vriespunt

Nergens in Nederland komt het kwik nog boven het vriespunt uit. Zondagochtend rond 10.00 uur dook het kwik in heel het land onder de nul, meldt Weer.nl.

Het sneeuwgebied heeft zich sinds zaterdagavond uitgestrekt tot alle provincies. Ook in het zuidoosten is het inmiddels gaan sneeuwen. De ijzel is daar overgegaan in sneeuwval. Ook in het uiterste zuiden, in Maastricht, wordt het langzaam wit. Alleen in het uiterste noorden langs de kust en op de Waddeneilanden is het nog droog.

Nederland ontwaakte zondagochtend in een witte wereld. De sneeuwlaag is niet overal even dik. Op de meeste plekken ligt tussen de 5 en 10 centimeter, in het oosten tot 20 centimeter. Op een enkele plek is een pak sneeuw van 30 centimeter gemeten. Het noorden moet het voorlopig met de minste hoeveelheid doen, maar daar komt in de loop van de dag nog sneeuw bij.

De harde wind in combinatie met sneeuw zorgt voor sneeuwjacht. Hierdoor ontstaan sneeuwduinen die voor het verkeer gevaarlijke situaties kunnen opleveren. Door de wind voelt het ook extra koud aan. De gevoelstemperatuur ligt volgens het weerbureau rond de -15.

10.29 uur Arriva start treinverkeer in Groningen en Friesland op

In de provincies Groningen en Friesland start Arriva de treindienst weer op. De Arriva-bussen blijven nog binnen. Normaal gesproken rijdt Arriva met 146 treinen op trajecten in het noorden, oosten en in Limburg.

Arriva doet er alles aan om te blijven rijden.

Arriva doet er alles aan om te blijven rijden.

Connexxion begint het treinverkeer weer op de Valleilijn (Gelderland). In de regio’s Gooi en Vechtstreek, Hoeksche Waard - Goeree Overflakkee, Noord-Holland Noord en Zeeland wordt de busdienstregeling zoveel mogelijk opgestart.

10.28 uur Vliegverkeer heeft veel last van de sneeuw

Op Schiphol regent het zondag annuleringen vanwege de hevige sneeuwval. Tientallen vluchten zijn geschrapt of vertraagd.

Volgens NH Nieuws is de Kaagbaan zodanig bedolven onder de sneeuw, dat het hele vliegverkeer tijdelijk stil is komen te liggen. De woordvoering van de luchthaven was niet direct bereikbaar voor meer informatie.

Ook Eindhoven Airport heeft last van het winterweer. De regionale luchthaven blijft zondag tot zeker 12.00 uur gesloten. Binnenkomende vluchten zijn omgeleid naar Keulen.

10.24 uur Kou hindert ook treinverkeer in westen Duitsland

De harde wind en sneeuw hebben ook in Duitsland voor veel verkeersproblemen gezorgd. Het is glad, er liggen sneeuwduinen op autosnelwegen en er zijn kapotte bovenleidingen boven het spoor. Het treinverkeer over lange afstanden was zaterdag al voor een groot deel uit voorzorg stilgelegd in het noorden van Nedersaksen, Hamburg en Sleeswijk-Holstein, maar zondag vielen ook in het zuidelijker gelegen Ruhrgebied treinen uit, onder meer op de belangrijke routes Düsseldorf-Duisburg-Essen en Dortmund-Hagen-Wuppertal.

10.16 uur Museumplein Amsterdam opnieuw veiligheidsrisicogebied

Het Museumplein en directe omgeving in Amsterdam zijn opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogbied. Dat besluit hebben burgemeester Halsema, politie en Openbaar Ministerie genomen. De maatregel gaat om 11.00 uur in.

De afgelopen weken waren er gewelddadigheden op en rond het plein. Er zijn toen mensen aangehouden die wapens bij zich hadden. Wegens de „reële mogelijkheid” dat er zondag weer mensen met wapens naar het plein komen, is het besluit genomen.

Burgemeester, OM en politie (de zogenoemde driehoek) roepen iedereen op om sowieso thuis te blijven en niet te komen demonstreren, ook vanwege het weeralarm dat het KNMI heeft afgekondigd. „De druk op de hulpdiensten wordt naar verwachting groot en het wordt snijdend koud.”

De politie kan personen in het veiligheidsrisicogebied preventief fouilleren. Dit middel wordt vaker ingezet bij andere risicovolle situaties, zoals bij voetbalwedstrijden.

10.10 uur Politie waarschuwt: flinke boete voor niet sneeuwvrij maken auto

De politie waarschuwt op Twitter dat het flink wat geld kost als je zondagochtend wegrijdt zonder de auto sneeuwvrij te hebben gemaakt. Zo meldt de politie in Alphen aan den Rijn een bestuurder daar een fikse boete te hebben gegeven. De auto had alleen een klein schoon vierkantje op de voorruit en de zijramen waren een beetje schoongeveegd.

Tekst gaat door onder de foto

In Enschede werd zondagmorgen al 18 centimeter sneeuw gemeten.

In Enschede werd zondagmorgen al 18 centimeter sneeuw gemeten.

„Dit is dus niet de bedoeling. De voorruit en voorste zijruiten moeten helemaal vrij zijn van sneeuw. De bestuurder is bekeurd en gesommeerd de ruit sneeuwvrij te maken. Kosten: €259,- incl.”, schrijft de politie.

09.30 uur Eindhoven Airport dicht tot zeker 12.00 uur

Vliegveld Eindhoven Airport blijft zondag tot zeker 12.00 uur gesloten, meldt de luchthaven op Twitter. Er vertrekken geen vluchten. Binnenkomende vluchten zijn omgeleid naar Keulen.

09.23 uur Geen treinverkeer tot zeker 12.00 uur

Door het winterse weer rijden zondag in elk geval tot 12.00 uur geen treinen. Of het treinverkeer daarna wel kan worden opgestart, is nog onzeker. Overal in het land zijn storingen, bijvoorbeeld aan wissels.

„Het is nog niet duidelijk wanneer we het treinverkeer kunnen hervatten, maar we werken er keihard aan om dit zo snel mogelijk op te starten”, laat NS weten.

Het spoor is kwetsbaar voor het winterweer. „De meeste wisselstoringen ontstaan doordat er sneeuw tussen het beweegbare deel ligt”, legt spoorbeheerder ProRail uit. „Hierdoor kan het wissel niet meer voldoende bewegen.” Storingsploegen gaan op pad om de sneeuw weg te halen. „Maar door onder andere de harde wind kan de sneeuw snel weer terugwaaien.”

Ook ander OV plat

Ook veel bussen en trams blijven zondagochtend nog binnen door het extreme weer, melden vervoersbedrijven.

Zo blijven in Friesland, Limburg en Brabant, in Lelystad en in delen van Zuid-Holland de Arriva-bussen binnen. In Rotterdam en in Amsterdam rijden minder metro’s. Het GVB heeft in de hoofdstad bovendien het tramverkeer stilgelegd, op tram 26 na.

Het busverkeer in grote delen van Noord-Holland ligt ook stil. Keolis laat zijn bussen staan in de regio’s Utrecht, Twente en IJssel-Vecht.

08.10 uur Rijkswaterstaat strooide al 15 miljoen kilo zout

Rijkswaterstaat heeft sinds zaterdag 19.00 uur al ruim 20 miljoen kilo zout uitgestrooid over de wegen. In totaal reden de strooiwagens sinds zaterdagavond bijna 185.000 kilometer. Dat blijkt uit de update van Rijkswaterstaat rond 11.00 uur.

Rond 08.00 uur stond de teller nog op ruim 15 miljoen kilo zout, en 140.000 gereden kilometers.

Vanaf 1 oktober strooide Rijkswaterstaat ongeveer 73 miljoen kilo zout. De wagens reden in totaal 912.000 kilometer.

De strooiwagens waren zaterdag al flink in de weer. Rijkswaterstaat beschikt over 546 strooiwagens die ook zijn voorzien van een sneeuwschuiver. Deze wagens kunnen binnen twee uur 10.000 kilometer afleggen om op alle snelwegen, inclusief op- en afritten en verzorgingsplaatsen, zout te strooien. Verder zijn er 350 sneeuwploegen. Hiervoor heeft Rijkswaterstaat 1200 man personeel: 800 chauffeurs en 400 man voor coördinatie en laden en lossen.

In Zutphen viel een wel héél groot pak sneeuw: door stuifsneeuw vormde er een pak van 1,5 meter hoog sneeuw voor de voordeur van Telegraaf-collega Harrie Nijen Twilhaar: „Het is niet meer mogelijk de deur te openen, de stuifsneeuw zorgt voor verplichte quarantaine.”

In Zutphen viel een wel héél groot pak sneeuw: door stuifsneeuw vormde er een pak van 1,5 meter hoog sneeuw voor de voordeur van Telegraaf-collega Harrie Nijen Twilhaar: „Het is niet meer mogelijk de deur te openen, de stuifsneeuw zorgt voor verplichte quarantaine.”

07.45 uur Ook bussen rijden niet door de sneeuwstorm

Ook veel bussen rijden zondagochtend vooralsnog niet uit, melden vervoersbedrijven.

Zo blijven in Limburg en Brabant en in delen van Zuid-Holland de Arriva-bussen binnen. In Rotterdam en in Amsterdam rijden er minder metro’s. Busverkeer in de Zaanstreek ligt stil.

Keolis laat zijn bussen staan in de regio’s Utrecht, Twente en IJssel-Vecht.

07.00 uur ProRail: tot zeker 10.00 uur geen treinverkeer

Tot zeker 10.00 uur rijden er zondag geen treinen in Nederland. Volgens een woordvoerder van ProRail zijn er op dit moment door het slechte weer „dermate veel storingen in het hele land dat er geen trein kan rijden.”

De spoorbeheerder bekijkt de komende uren of het treinverkeer na 10.00 uur wel opgestart kan worden. „De kans is groot dat we dan kiezen voor een gefaseerde opstart”, aldus de woordvoerder. Hoe die eruit ziet, kan hij nog niet zeggen. „We adviseren reizigers de reisplanner van de NS in de gaten te houden.”

NS meldt ook dat het treinverkeer niet wordt opgestart, vanwege de vele storingen aan onder meer wissels en aan de infrastructuur.

6.39 uur ’Eerste sneeuwstorm in ruim tien jaar’

Voor een officiële sneeuwstorm moet op een KNMI-station een uurvak lang een gemiddelde wind van tenminste 8 beaufort staan. Deze stormachtige wind dient gepaard gaan met sneeuwval of driftsneeuw.

Door de harde wind begint sneeuw in het hele land te verstuiven en die wind trok afgelopen nacht verder aan. In Nijmegen en Ottersum ligt volgens Weer.nl nu 9 centimeter sneeuw en in de Achterhoek ruim 5. Ook op andere plekken, waar geen 8 beaufort is gemeten, gaat het flink tekeer en is sprake van sneeuwjacht. Mogelijk komt het op meer plekken in het noordwestelijk kustgebied tot een sneeuwstorm.

De sneeuwval begon zaterdagavond toen een neerslaggebied vanuit het zuidoosten het land binnentrok. Door de botsing van de zachte lucht uit het zuiden en de koude lucht in het noorden ontstond een actief neerslaggebied. Ook zondag sneeuwt het de hele dag en blijft die sneeuwval gepaard gaan met veel wind. Zondagavond neemt de sneeuwval af. In de nacht naar maandag neemt ook de wind in kracht af en volgt een week met koud winterweer. Er is zelfs kans op een koudegolf.

00.00 uur Vrachtwagen geschaard op Merwedebrug, ook elders ongelukken

Door een geschaarde vrachtwagen op de Merwedebrug bij Gorinchem is de A27 in beide richtingen dicht tussen Werkendam en industrieterrein Avelingen. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten om te rijden via de A15, A2 en A59.

Ook elders vinden ongelukken plaats. Door sneeuwval is het vooral in het midden en zuiden van het land glad, waarschuwt Rijkswaterstaat.

Tekst gaat door onder de foto

Ook in Arnhem lag zondagochtend een dik pak sneeuw.

Ook in Arnhem lag zondagochtend een dik pak sneeuw.

22:30 uur Friese thuiszorgorganisatie: alleen medisch vereiste zorg

Thuiszorgorganisatie Het Friese Land biedt wegens de door het KNMI afgegeven ’code rood’ voorlopig alleen medisch noodzakelijke zorg aan haar cliënten.

De thuiszorgorganisatie activeert in de nacht van 6 op 7 februari 2021 haar calamiteitenplan, meldt Het Friese Land op zijn website. Ook wordt gekeken of een beroep kan worden gedaan op medewerkers die in hetzelfde dorp of in de buurt van de cliënten wonen.