Nieuws/Binnenland
1191953487
Binnenland

Nieuwe poging dolfijn Zafar uit Amsterdamse haven weg te krijgen

Amsterdam - In de haven van Amsterdam is SOS Dolfijn bezig een poging te doen om de dolfijn die daar rondzwemt naar buiten te krijgen. Zaterdag zwom een tuimelaar achter een schip aan door de sluis bij IJmuiden, en sindsdien houdt het dier zich op in de hoofdstedelijke havens. En dat is niet goed voor het beest, dat normaal in zout water leeft.

Het dier, een bekende dolfijn die Zafar heet en voor de kust van Bretagne leeft, zwom drie dagen achter een zeilvrachtschip aan dat onderweg was naar Amsterdam. Helemaal tot aan Nederland. De bemanning van het schip dacht het dier wel af te schudden door de sluis te passeren, maar eenmaal in de Amsterdamse haven aangekomen, bleek Zafar te zijn meegelift. „Een heel bijzondere situatie”, vertelt Annemarie van den Bergh van SOS Dolfijn, verantwoordelijk voor de reddingspoging van het beest. „We zijn er gelijk naartoe gegaan om het dier in de gaten te houden. Hij lijkt gezond rond te zwemmen.”

Toch is het zoetige water van de Amsterdamse haven op lange termijn niet goed voor een dolfijn. Eerst werd een poging gedaan de tuimelaar met een klein bootje naar de sluis te lokken, maar vlakbij verloor het dier de aandacht en zwom het terug naar het schip Tres Hombres. De tuimelaar lijkt ’verliefd’ te zijn op het schip. Zondagmiddag werd een nieuwe poging gedaan die eveneens mislukte, en nu wordt het vrachtschip gebruikt bij de reddingspoging.

Afleidingsmanoeuvre

„Het schip vaart naar de sluis en we hopen dat de tuimelaar het volgt”, vertelt Van den Bergh van SOS Dolfijn. „Als ze door de sluis komen, proberen we het dier op open zee af te leiden zodat het vrachtschip weer terug de haven in kan, en de tuimelaar zijn weg weer kan vervolgen.” Zondagavond wordt duidelijk of de reddingspoging is geslaagd.