Nieuws/Binnenland
1192748112
Binnenland

D66 rectificeert MeToo-publicaties, schadevergoeding slachtoffer

Partijleider Sigrid Kaag tijdens een ledenbijeenkomst van D66.

Partijleider Sigrid Kaag tijdens een ledenbijeenkomst van D66.

Den Bosch - Het broeierige crisisberaad bij D66 in Den Bosch is slechts het ’begin’ om verandering in de partij te krijgen en zo grensoverschrijdend gedrag in te toekomst te voorkomen. Door het onderwerp actueel te houden, erover te blijven discussiëren en te ’normeren’ moet het onderwerp doorvoeld gaan worden in alle geledingen van de partij. „Daarom moet het ook een prioriteit blijven”, zegt partijleider Sigrid Kaag. Zij kreeg afgelopen weken snoeiharde kritiek op haar handelen en wil vooral het bestuur professionaliseren, maar voelt zich ook niet altijd ’begrepen’.

Partijleider Sigrid Kaag tijdens een ledenbijeenkomst van D66.

Partijleider Sigrid Kaag tijdens een ledenbijeenkomst van D66.

Dat is de voorlopige samenvatting van een broeierige zondagmiddag in Den Bosch. Daar wilden honderden leden opheldering over de ’onveiligheid’ in de partij, onder andere na een MeToo-affaire en een dreigende scheuring bij de D66-fractie in Brussel. Kaag en partijvoorzitter Victor Everhardt spraken de leden -na urenlange besloten sessies- toch nog in het openbaar toe. Desondanks zijn vragen onbeantwoord gebleven, bleek toen een van de leden aan het eind van de middag door de zaal riep dat echte antwoorden zijn niet zijn gekomen. Iets dat Everhardt erkent op zijn ’dag van reflectie en vooral van zelfreflectie’. „De vragen die zijn blijven liggen pakken we nog op.” Of hij zelf conclusies aan zijn leiderschap verbindt? In elk geval betekent dat nu geen aftreden, vindt de partijbons. Daar gaan de leden wat hem betreft over.

Tijdens een eerdere veelbesproken persconferentie ging hij, samen met Kaag, al door het stof over de wijze van omgang met een oud-medewerkster die een MeToo-affaire beleefde. Zondagmiddag werd door de partij een rectificatie geplaatst op de site van D66 over de afhandeling van de kwestie. „Met de kennis van nu vindt het huidige bestuur dat toch expliciet opgenomen had moeten worden dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag en had de openheid moeten prevaleren”, aldus de partij die zondag juist de deuren voor journalisten dichthield tijdens inhoudelijke sessies en eerder een vertrouwelijke bijlage van het bewuste onderzoeksrapport onder in de la hield. Ook zegt het bestuur met het slachtoffer, een oud-medewerkster, overeenstemming te hebben bereikt over „financiële compensatie.”

Tekst loopt door onder de video.

Top-down

Toch waren zondagmiddag dichte luiken in Den Bosch nodig, verdedigde Defensieminister Kajsa Ollongren dat bestuursbesluit. „De mensen die zorgen hebben of dingen hebben meegemaakt moeten dat wel in alle openheid met elkaar kunnen bespreken.” ’Nee’, is het stellige antwoord van partijprominenten als Hans Vijlbrief, Robbert Dijkgraaf of Alexandra van Huffelen op de vraag of zij eerder wel signalen kregen van grensoverschrijdend gedrag binnen de partij. Ook Ollongren, die de inmiddels na MeToo-beschuldigingen vertrokken partijbons Frans van Drimmelen al jaren (onder andere vanuit Den Haag) kent, heeft geen eerdere signalen over onveilige situaties ontvangen, bezweert ze. Ze komen allemaal om ’te luisteren’ naar de leden, die de kabinetskliek verwijten teveel ’top-down’ te denken in plaats van ’bottum-up’.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) geeft aan dat de perikelen binnen D66 hem niet in de koude kleren zijn gaan zitten. „Je wordt er niet vrolijk van”, zegt hij bij aankomst. „We leggen voor onszelf hoge maatstaven.” Ook partijleider Kaag zegt dat in haar speech. „We hebben veel verwachtingen gewekt. Wij moeten die als geen ander nakomen”, zo belooft ze beterschap. Kaag zegt dat haar de afgelopen weken ’zwaar’ zijn gevallen. „De ervaringen van onveiligheid en grensoverschrijdend gedrag raken ook mij. Ik heb ervaren in deze weken hoe moeilijk het kan zijn om zowel zorgvuldig te handelen, de juiste toon te geven en te vinden en begrepen te worden.” Op de vraag hoe ze daar zelf verandering in wil brengen zegt ze: ’er zijn daarin ook voor mij nog lessen te leren’.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte is afgelopen week naar eigen zeggen al begonnen met een discussie binnen zijn eigen fractie over de waarden van de partij. „De gedragscode die wij hebben heb ik ook aan alle Tweede Kamerleden van onze fractie gestuurd met de vraag die te ondertekenen. Om te laten zien: het is niet alleen de code die geldt, maar ik sta daar echt voor.” Hij belooft het gesprek ook in het parlement op gang te houden.