Nieuws/Buitenland
1194532
Buitenland

Spaanse oud-communistenleider Carrillo dood

Santiago Carrillo, de historische leider van de Communistische Partij van Spanje (PCE), is dinsdag in Madrid overleden. Hij is 97 jaar geworden.

Carrillo was de zoon van een vooraanstaand lid van de sociaaldemocratische PSOE in de stad Gijón in het noordwesten van Spanje. Van oktober 1934 tot februari zat hij gevangen wegens zijn betrokkenheid bij een linkse poging tot een staatsgreep tegen de Republikeinse regering.

In de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) vocht Carrillo, inmiddels lid van de Communistische Partij, aan de kant van de Republiek en leidde hij de verdediging van de hoofdstad Madrid tegen de latere dictator Francisco Franco. Na de verloren oorlog vluchtte hij naar Parijs. In 1960 werd hij gekozen tot leider van de PCE in ballingschap. Hij was de opvolger van Dolores Ibárruri, die als La Pasionaria tijdens de burgeroorlog grote bekendheid had gekregen om haar onverzettelijkheid.

Na de dood van Franco in 1975 keerde Carrillo terug naar Spanje om de democratie weer op te bouwen. Nadat de PCE in 1977 was gelegaliseerd, werd hij lid van de Spaanse Tweede Kamer. Hij werd in 1979 en 1982 opnieuw daarin gekozen, maar hij moest in dat laatste jaar zijn functie van partijleider neerleggen wegens de povere prestatie van zijn partij bij de verkiezingen.

In 1985 werden Carrillo en zijn aanhangers na een ruzie uit de PCE gezet. Hij stichtte een jaar later een nieuwe partij, maar die bleek weinig kiezers te trekken. In 1991 kondigde Carrillo daarom aan dat de partij zou worden opgeheven. Die ging op in de PSOE, maar Carrillo weigerde zich aan te sluiten bij de partij waarin zijn vader zo prominent was geweest.

Naast de Italiaan Enrico Berlinguer was Carrillo een van de meest prominente figuren van het eurocommunisme. De communistische partijen in Italië, Frankrijk en Spanje zeiden de „dictatuur van het proletariaat”, zoals die in de Sovjet-Unie werd gebezigd, vaarwel en streefden ernaar om, zoals in West-Europa gebruikelijk, op een democratische manier aan de macht te komen.