Nieuws/Buitenland
1195633
Buitenland

Hof in Caïro oordeelt niet over machtsstrijd

Het Hoge Administratieve Hof in Caïro heeft zich donderdag onbevoegd verklaard te oordelen over twee klachten die centraal staan in de machtsstrijd tussen de militaire junta en de Moslim Broederschap (MB) die onlangs de parlements- en presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Het hof heeft de zaken doorverwezen naar het Constitutionele Hooggerechtshof.

Het gaat vooral om de vraag of de gekozen president van het land, Mohammed Mursi, rechtmatig handelde toen hij in juni het begin dit jaar gekozen parlement bijeenriep. Dat was half juni ontbonden, omdat het constitutionele hof de wijze waarop een deel van de afgevaardigden was gekozen, onwettig had bestempeld.

Daarnaast zijn er klachten over de bevoegdheden die de militaire junta zich toekent. De grondwet van voor de val in 2011 van het bewind van president Hosni Mubarak was niet geschikt voor een echte democratie. Er is slechts een soort voorlopige basiswet in afwachting van een nieuwe grondwet. De militaire junta die Mubarak opzijschoof heeft de bevoegdheden van de president in de basiswet, vlak voor Mursi's aantreden, verder ingeperkt. De junta verkondigt nu bijvoorbeeld dat ze de wetgevende macht van de volksvertegenwoordiging voorlopig op haar schouders heeft.

De junta en de MB hebben er beide voor gekozen verkiezingen te houden voor er een nieuwe grondwet was. De MB won de democratische verkiezingen overweldigend, maar staat aan de zijlijn. De broederschap wordt geconfronteerd met een junta die niet van wijken weet, een president zonder duidelijk takenpakket en een parlement dat feitelijk is opgeheven. Mursi riep het parlement 8 juni bijeen maar gaf deze strijd twee dagen later op.

De MB zoekt in het juridische drijfzand naar manieren om de impasse te doorbreken. Een voorman van de MB in de raad die de grondwet maakt, Sobhi Saleh, heeft in de donderdageditie van de krant Asharq al-Awsat gezegd dat de voorheen diep verdeelde raad er bijna uit is. Hij verwacht nu een ontwerpgrondwet binnen 2 weken. Maar de samenstelling van zijn raad wordt ook betwist bij rechtbanken in Caïro.