Nieuws/Binnenland
1195835
Binnenland

Kunstroof na 13 jaar opgelost

Dankzij een knap staaltje recherchewerk van de regiokorpsen Utrecht en Amsterdam is een gewelddadige kunstroof in Bilthoven na dertien jaar opgelost.

De waarschijnlijke daders zitten vast en vijf zeer kostbare schilderijen, waaronder een Jan Steen, een Jan van Goyen en een Ruysdael, zijn terecht.

„We kwamen twee hoofdverdachten op het spoor, toen in januari van dit jaar een duur schilderij werd aangeboden bij veilinghuis Christie’s in Amsterdam”, verklaarde de Utrechtse districtschef Johan van Hartskamp. „Bij het beoordelen van het werk van Herman Saftleven stuitten kunstspecialisten van Christie’s op onregelmatigheden, waarna zij de Amsterdamse recherche inschakelden. Dankzij hun oplettendheid konden we het eerdere vastgelopen onderzoek opnieuw oppakken."

Onderzoek toonde aan dat het schilderij deel uitmaakte van een partij kunst, die op 31 oktober 1999 met veel geweld was geroofd uit een woning aan de Soestdijkseweg Zuid in Bilthoven. De 84-jarige bewoonster van het huis werd bij de overval zwaar mishandeld. De dieven verdwenen indertijd met zeven schilderijen met een gezamenlijke waarde van twee miljoen gulden.

Een groot politieonderzoek en het uitloven van een beloning leverden toen geen resultaat op. Het nieuwe onderzoek, dat in januari startte, had wel succes.

Lees meer over de zaak in De Telegraaf van woensdag.